Njima ne trebaju kaskaderi: Ovo su glumci koji u filmovima sami izvode sve vratolomije

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 12:26

Njima ne trebaju kaskaderi: Ovo su glumci koji u filmovima sami izvode sve vratolomije

Akcija, uzbuđenje, nepredvidljivost – to su osobine koje definišu dobar akcioni film, a u samom središtu filma su spektakularne vratolomije koje gledaoce ostavljaju bez daha.

Ali koliko često se pitamo ko stoji iza ovih vratolomija? Iako su kaskaderi neophodni za snimanje opasnih scena, neki glumci insistiraju na tome da sami izvedu vratolomije. Portal "MovieWeb" izdvojio je deset glumaca koji su poznati po tome što u svojim filmovima izvode sopstvene vratolomije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Tom Holand

Tom Holand se bavio gimnastikom i plesom, što ga je učinilo odličnim izborom za ulogu Spajdermena u Marvelovom filmskom univerzumu. Većinu vratolomija je izvodio sam na setovima, a kaskadere je koristio samo u životno opasnim scenama.

Džeremi Rener

Još jedna zvezda Marvelovog filmskog univerzuma, Džeremi Rener je izveo 99% vratolomija u svim svojim filmovima. Međutim, to nije bilo bez posledica. Reditelj Džoš Vedon izjavio je da je Rener u jednom trenutku bio toliko povređen da nije mogao da se kreće, zbog čega je produkcija na filmu prekinuta dok se ne oporavi. Isto tako, glumac se nije pojavio u "Avengers: Infinity War" jer je slomio obe ruke tokom snimanja filma "Tag".

Mišel Rodrigez

Mišel Rodrigez je jedna od najboljih akcionih glumica današnjice, a pojavila se u filmovima "Fast and Furious", "Resident Evil", "Avatar" i "Dungeons and Dragons: Honor Among Thieves". Poznata je po tome što je spremna da sama radi vratolomije, posebno kada je u pitanju franšiza "Fast and Furious", jer je odličan vozač.

Džejson Stejtam

Džejson Stejtam je veteran akcionih filmova, a osim što je skoro završio na olimpijskim igrama kao ronilac, glumac se bavi i borilačkim veštinama. Ono što je naučio u svojoj sportskoj karijeri primenjuje na snimanju, gde većinu vratolomija i scena borbe izvodi sam.

Harison Ford

Harison Ford je igrao brojne legendarne likove, od Hana Soloa u Ratovima zvezda do Rika Dekarda u "Blade Runneru", ali je najpoznatiji po ulozi izmišljenog arheologa Indijane Džonsa. Kao Indijana Džons, glumac je i sam izveo veliki broj vratolomija, uključujući i čuvenu scenu u kojoj beži od kotrljajućeg kamena. Čak i sada, u 81. godini, glumac insistira na tome da sam izvodi vratolomije, koje je otkrio dok je promovisao najnoviji film o Indijani Džonsu, "Indiana Jones and the Dial of Destiny".

Šarliz Teron

Šarliz Teron se okušala u raznim žanrovima u svojoj dugogodišnjoj glumačkoj karijeri, a dala je sve od sebe i u akcionim filmovima. Glumica je prošla kroz intenzivnu obuku kako bi mogla da izvodi borbene scene i vratolomije u filmovima kao što su "Atomic Blonde" ili "The Old Guard".

Kijanu Rivs

Kijanu Rivs ima veliku ljubav prema borilačkim veštinama, zbog čega je bio tako sjajan u Matriksu. Ipak, najupečatljiviji je u serijalu "John Wick", gde sam izvodi 99% vratolomija, od scena borbe do pucnjave.

Baster Kiton

Iako je Baster Kiton više komičar nego akciona zvezda, izvodio je svoje vratolomije u vreme kada nije bilo toliko bezbednosnih pravila kao danas. Glumac je skakao sa visokih infrastruktura, kotrljao se niz strma brda i plivao u moćnim brzacima. Jednom prilikom je čak slomio vrat kada je na njega pao mlaz vode sa vodotornja, tokom snimanja filma "Sherlock Jr".

Tom Kruz

Ljubitelji franšize "Nemoguća misija" verovatno su već upoznati sa opasnim vratolomijama koje glumac voli da izvodi sam. Tom Kruz je u svom najnovijem filmu skočio na avion koji je poleteo, visio sa helikoptera u letu i čak je skočio sa litice na motocikl. Iako je skoro umro više puta, on i dalje insistira da sam izvede vratolomije.

Džeki Čen

Na prvom mestu je Džeki Čen, jedan od najboljih majstora borilačkih veština na svetu. U svojoj dugoj karijeri izveo je neke od najopasnijih vratolomija, od skakanja sa visokih zgrada do pada na užareni ugalj. Zadobio je nekoliko povreda koje su ga umalo koštale života, a jedna od tih povreda dogodila se u Zagrebu, tokom snimanja filma "Armour of God", kada je Čen pao sa drveta i slomio lobanju, a deo lobanje mu se zaglavio u mozgu. Posledice ove povrede oseća i danas, ima rupu na lobanji i delimično oštećen sluh na jednom uvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.