Njegove životne mudrosti danas morate pročitati: Najsrećniji čovek na svetu otkrio tri tajne sreće

Izvor: B92, 18.Avg.2023, 21:26

Njegove životne mudrosti danas morate pročitati: "Najsrećniji čovek na svetu" otkrio tri tajne sreće

Francuski pisac i budistički sveštenik uskoro će objaviti memoare pod nazivom "Beležnice lutajućeg monaha"

Kada su na godišnjem okupljanju vodećih mislilaca iz raznih područja pitali "najsrećnijeg čoveka na svetu" da im otkrije tri tajne sreće rekao je:

"Prvo, nema tajne. Drugo, ne postoje samo tri. Treće, za to je potreban ceo život, ali to je nešto najvrednije što možete postići“.

Najsrećniji čovek na svetu zove se Matje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rikar, on je budistički sveštenik i autor bestselera, a povodom svojih memoara koji će uskoro biti objavljeni pod naslovom "Beležnice lutajućeg monaha“ u retkom intervjuu za The New York Times, ovaj rođeni Francuz, sa doktoratom iz molekularne genetike, koji je odustao od naučne karijere i okrenuo se budizmu i životu u manastiru u Nepalu, otkrio je neke od svojih životnih mudrosti.

"Srećan sam što se osećam kao da sam na pravom putu. Ne mogu da zamislim da osećam mržnju ili da želim da bilo ko pati", rekao je Rikar, koji je svoj čuveni nadimak dobio početkom 2000-ih kada su istraživači sa Univerziteta Viskonsin otkrio da njegov mozak proizvodi gama talase - koji su povezani sa učenjem, pažnjom i pamćenjem - na toliko izraženim nivoima da su ga mediji proglasili "najsrećnijim čovekom na svetu".

Jedna od najvažnijih stvari u životu za njega je, kako je rekao, sposobnost empatije. Otkrio je da je jednom, davno, na pitanje ko je osoba sa kojom bi voleo da provede 24 sata sam, odgovorio Sadam Husein.

"Rekao sam: Možda je, možda, moguća neka mala promena u njemu. Kada govorimo o saosećanju, želite da svako nađe sreću. Bez izuzetka. Ne možete je želeti samo onima koji su vam dobri ili bliski. Mora da bude univerzalna. Možete reći da su Putin i Bašar el Asad ološ čovečanstva, i to s pravom. Ali saosećanje je u lečenju patnje i njenog uzroka. Možete poželeti da promenite sistem koji je nekom takvom dozvolio. Ponekad zamišljam Donalda Trampa kako hoda po bolnicama, brine o ljudima, vodi migrante kući. Možete poželeti da okrutnost, ravnodušnost, pohlepa nestanu iz umova ovih ljudi. To je saosećanje; to je biti nepristrasan."

Osećati se očajnim, smatra on, nema smisla.

"Možemo biti tužni ako vidimo patnju, ali tuga nije protiv dubokog osećanja eudaemonije, ispunjenosti, jer tuga ide sa saosećanjem, tuga ide sa odlučnošću da se popravi uzrok. Očaj: Vi ste na dnu rupe, tamo nije izlaz. To je fatalizam. Ali patnja dolazi iz uzroka i uslova. Oni su nestalni, a nestalnost je ono što omogućava promenu."

Nema smisla, smatra Rikar, da se nervirate. Ipak, priznao je da je jednom uspeo da se iznervira.

"Ne radi se o tome da vam idem na živce. Radi se o pokušaju da vidite najbolji način da krenete dalje. Pol Ekman me je jednom zamolio da se setim kada sam se stvarno naljutio. Morao sam da se vratim 20 godina unazad: imao sam potpuno novi laptop, moj prvi , u Butanu, i monah koji nije znao pored čega je prošao sa posudom punom prženog ječmenog brašna i prosuo je po njoj. Pa sam se naljutio, a onda me je pogledao i rekao: "Ha-ha, ljut si!" To je otprilike to. Često sam ogorčen zbog stvari koje bi trebalo popraviti. Ogorčenje je povezano sa saosećanjem. Bes može biti iz zlobe."

A šta kaže na to da ga ljudi već neko vreme zovu najsrećnijim čovekom na svetu? Da li se oseća tako srećno?

"To je velika šala. Ne možemo znati nivo sreće kroz neuronauku. To je dobar naslov za štampu, ali ne mogu da ga se otarasim. Možda će moj nadgrobni spomenik pisati: 'Ovde leži najsrećnija osoba na svetu.' U svakom slučaju, uživam u tome, u svakom trenutku života, ali naravno postoje trenuci ekstremne tuge — posebno kada vidite toliko patnje. Ali to bi trebalo da probudi vaše saosećanje, a ako probudi vaše saosećanje, prelazite na jači, zdraviji, smisleniji način postojanja. To je ono što ja zovem srećom. Nije da skačete od radosti sve vreme. Sreća je više kao vaša osnovna linija. Tu dolazite nakon uspona i padova , radosti i tuge“, zaključio je Rikar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.