Nirvana, In Utero i neobjavljeni snimci

Izvor: B92, 24.Sep.2013, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nirvana, "In Utero" i neobjavljeni snimci

Pre dve decenije, septembra 1993. godine, u prodaju je pušten album “In Utero”, treće studijsko izdanje benda Nirvana. Kritika je pala na noge, prvo mesto top listi bilo je osvojeno, istorija je bila ispisana...

U znak obeležavanja ovog, ne samo za fanove Nirvane važnog jubileja, 24. septembra u prodaju je pušteno novo izdanje albuma “In Utero”. Mesecima najavljivano box-set pakovanje “In Utero: 20th Anniversary Edition“ sadrži više od sedamdeset pesama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << raspoređenih u nekoliko celina na tri CD-a i jednom DVD-u. To uključuje i originalnu verziju albuma “In Utero”, kao i remasterizovane snimke istih pesama.

Ono što dodatno privlači pažnju ovih dana jesu neobjavljeni video snimci sa jednog od Nirvaninih nastupa u Sijetlu.

Naime, pred kraj 1993. godine, Nirvana je za MTV i Vh1 kanale održala koncert koji je nakon emitovanja na televiziji objavljen i na VHS kasetama. Sada je taj nastup dobio i svoju DVD verziju, bogatiju za dva do sada neviđena snimka.

U pitanju su snimci pesama "Very Ape" (u kojoj Kurt Kobejn svira bubnjeve) i "Radio Friendly Unit Shifter", nastali tokom tonske probe neposredno pre početka snimanja koncerta za emisiju “Live and Loud”.

Ono što se ispostavilo da je Nirvanin poslednji studijski album po objavljivanju je bio hvaljen kao radikalni raskid sa svim što je predstavljao album “Nevermind”. To je i bila želja članova benda koji su angažovali producenta Stiva Albinija kako bi napravili otklon od, producentski ispeglanog albuma “Nevermind”.

Snimljen za svega dve sedmice u Minesoti, album je na prvo slušanje izdavaču DGC delovao kao nekomercijalan materijal, pa je objavljivanje materijala u jednom trenutku dovedeno u pitanje. Ipak, “In Utero” je na kraju dobio zeleno svetlo, a ostalo je istorija...

Pogledajte do sada ne objavljene snimke iz Sijetla:

Get More: Nirvana, Very Ape (Live), Music, More Music Videos

Get More: Nirvana, Radio Friendly Unit Shifter (Live), Music, More Music Videos

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.