Izvor: Blic, 24.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolaj Petrov u Centru 'Sava'

Nikolaj Petrov u Centru 'Sava'

Koncertom čuvenog ruskog pijaniste Nikolaja Petrova, uz pratnju Beogradske filharmonije kojom će dirigovati maestro Aleksandar Černušenko, 26. maja u 20 časova u Centru 'Sava' biće otvorena ovogodišnja »Davidof koncertna sezona«. Na programu koncerta su Betovenova 'Uvertira Egmont' i Koncert za klavir i orkestar br. 4, kao i Šostakovičeva Simfonja br. 5.

Nikolaj Petrov jedan je od najboljih pijanista svoje generacije u svetu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Rođen je 1943. godine u Moskvi, u porodici poznatih muzičara i plesača. Petrov godišnje nastupa na više od 100 koncerata. U poslednjih šest godina, ovaj umetnik je dva puta svirao u Beogradu.

Pravi predstavnik sanktpetresburške škole, maestro Alkesandar Černušenko (sin Vladislava Černušenka, dobro poznatog našoj publici), prvi put diriguje u Beogradu. Rođen je 1960. godine i, iako relativno mlad, već je afirmisani dirigent u svetu. M. JakobFotografije crkava

U Konaku knjeginje Ljubice otvorena je izložba 'Duhovni genocid, kulturna katastrofa, Kosovo i Metohija, na kojoj je predstavljeno oko 90 fotografija srušenih i oštećenih bogomolja Raško-prizrenske eparhije. Tim povodom poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Pavle rekao je da neprijatelji koji su nam srusili crkve i manastire na Kosovu nastoje da uklone ostatke, kako ne bi ostalo ni traga od njih. Zato je SPC uputila predstavku medjunarodnim institucijama da se zaštite ostaci bogomolja i omogući njihova obnova. Patrijarhh Pavle je poželeo da Bog pošalje mir i nama i neprijateljima našim, nadajući se da nam se ovo što se desilo neće ponoviti i da se neće desiti nikome u svetu. Upravnik Muzeja SPC Slobodan Mileusnić rekao je da je oko 100 crkava i manastira na Kosovu srušeno ili oštećeno, ocenjujući da to ima težinu duhovnog genocida i kulturne katastrofe.

Otvorena izložba predstavlja svedočenje o tome, rekao je Mileusnić. M.M.

Nikolaj Petrov u Centru 'Sava'

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.