Izvor: Arte, 07.Jul.2020, 12:16

Nikola Velicki: O mitovima i herojima

U toku je virtuelna izložba Nikole Velickog, “O mitovima i herojima”, postavljena na web strani Prodajne galerije Beograd: http://vi.galerijabeograd.org/

Nikola Velicki (1983. Niš) diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2008. godine u klasi profesora Miodraga Mlađovića. Doktorirao na istom fakultetu 2018. godine kod mentora profesora Vladimira Veljaševića. Član je ULUS-a od 2009. godine. Priredio je 16 samostalnih izložbi i učestvovao na više od 50 >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << kolektivnih izložbi. Dobitnik je tri nacionalne nagrade iz oblasti grafike. Radi na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu kao asistent na Grafičkom odseku od 2019. godine.

Izložbu čini izbor od deset grafika nastalih u periodu od 2011. do 2016. godine u kojima autor istražuje ekspresivne mоgućnоsti linoreza, kao i sitоštampe kоrišćenjem različitih sredstava (sprejevi, četke, flomasteri, računarski programi/aplikacije). Slobodnog gesta i komunikativne forme radovi Nikole Velickog kreiraju imaginarne narative koji na lucidan način evociraju arhetipske simbole, praistorijski ili dečiji crtež. Sugestivne u svom efektu, ove grafike imaju obrise epskih scena ali ne prepričavaju nijedan poznati mit, a njegovi heroji ostaju anonimni (Glave, Krajputaši). Stilizovane ljudske i životinjske figure deformisanih proporcija, često preklapanje oblika, naglašeni grafizam, linearni i koloristični akcenti karakteristični za uličnu umetnost grafita, strip i druge oblike savremene, urbane vizuelne kulture obeležje su ovog autorskog rukopisa i njegovog generacijskog koda.

“…Mit nam daje prostor da bolje razmotrimo dualizam koji postoji u nama, večnu borbu u kojoj se suočavamo sa svojim demonima i anđelima na putu usavršavanja i sazrevanja. Najbolji pratilac na tom putu svakako je humor koji Nikola Velicki u svojim radovima, kao i u životu, kultiviše na primeren način. Kao što bi rekao poznati umetnik Marsel Dišan, humor je jedan od najvitalnijih sastojaka života, što ne znači da se u takvom sistemu umetničkog mišljenja stvari shvataju neozbiljno već se upravo poimaju kroz duhovitu ozbiljnost.” (iz teksta Maide Gruden)

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.