Nikola Marković: Ili više vatre ili sliku u vatru

Izvor: Arte, 17.Sep.2018, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikola Marković: Ili više vatre ili sliku u vatru

Otvaranje samostalne (doktorske) izložbe pod nazivom " Ili više vatre ili sliku u vatru", autora Nikole Markovića, 18. septembra u 17h, u galeriji „Salon 77“, u Nišu.

Nikola Marković (1976) Fakultet likovnih umetnosti završio je u Beogradu, u klasi prof. Čedomira Vasića. Trenutno je na doktorskim studijama na istom fakultetu, pod  mentorstvom profesora Milete Prodanovića. Član je ULUS-a. U Srbiji samostalno izlagao u Somboru (2004), Nišu (2006. i 2018) i Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << (2015. i 2016). Učestvovao i na brojnim kolektivnim izložbama u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Čačku, kao i u sazivu nekoliko likovnih kolonija (Sićevo, Classic, Niš art fondacija...). Od 2007. godine sarađuje sa galerijom „Suppancontemporary“ iz Beča, preko koje je samostalno i grupno izlagao u Austriji, Nemačkoj, Italiji, uključujući i učešće na brojnim  sajmovima umetnosti. Na završetku studija, od strane likovnih kritičara, izabran među deset perspektivnih mladih umetnika za izložbu „Perspektive“ (2003). Dobitnik Prve nagrade na nacionalnom konkursu za mlade likovne umetnike umetnike u organizaciji Niš art fondacije, a pod pokroviteljstvom kompanije Philip Morris (2007). Bio je i u najužem izboru za nagradu za crtež fondacije Vladimir Veličković (2016). Radovi Nikole Markovića zastupljeni su u značajnim kolekcijama u Austriji a Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije otkupilo je (2016) njegov triptih iz ciklusa „Izvodi iz neverbalnog govora“ za zbirku Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu. Od 2018. godine radi na Fakultetu umetnosti u Nišu, u zvanju docent.

Nastavak na Arte...






Povezane vesti

Prostorna instalacija motivisana ironijom u niškom "Salonu 77"

Izvor: JužneVesti.com, 17.Sep.2018

Postavka “Ili više vatre u sliku ili sliku u vatru” koju je autor Nikola Marković namenski koncipirao za izložbeni prostor Salona 77 u niškoj Tvrđavi, biće otvorena u ovoj galeriji u utorak 18. septembra u 17 sati. Organizatori poručuju da otvaranje ne bi trebalo propustiti, jer će “zbog...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.