Nije Krokodil naivan

Izvor: B92, 11.Jun.2010, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije "Krokodil" naivan

Književni festival „Krokodil", po drugi put je otvoren 10. juna u amfiteatru ispred Muzeja istorije Jugoslavije u Beogradu.

Književno regionalno okupljanje koje otklanja dosadu i letargiju, ili skraćeno „Krokodil", okupilo je neke od najznačajnijih pisaca iz regiona. U amfiteatru ispred Muzeja istorije Jugoslavije, okruženi bakljama, kreketom žaba i brojnom publikom, autori su čitali odlomke iz svojih dela i zabavljali publiku na različite načine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Led je probio Damir Karakaš, pisac koji živi na relaciji Hrvatska – Francuska. Pored čitanja odlomka iz svog romana „Sjajno mjesto za nesreću", na koji je publika odgovorila smehom i aplauzima, Karakaš se latio i harmonike, koju neretko svira na ulicama Pariza. Na istim ulicama često crta i karikature, pa je publici dao koristan savet. „ Kada sam počinjao u Parizu, jedan stari umjetnik mi je pametno rekao - muškarci su osjetljivi na penis, a žene na sve."

„Ako sanjate krokodila, to je loš znak. Prema Jungu, to je predskazanje nekog duševnog poremećaja, kada sve ono što čuvamo u dubini izlazi na videlo. Hm, nije krokodil naivan", izjavio je Slobodan Tišma dok se slikao sa plastičnim naduvanim krokodilom, zaštitnim znakom festivala.

Osim njih, nastupili su i Zvonko Karanović, kojeg su voditelji Ivan Bevc i Kruno Lokotar najavili kao najvišeg pisca ovog „Krokodila", Đermano Senjanović Ćićo, „naduhovitiji i najnormaliniji član hrvatskog Ferala" i pisac, novinar i bivši rok kritičar Petar Luković.

U pauzama čitanja, publika je uživala u humorističkom performansu crnogorske grupe „The Books Of Knjige". „Monty Python sa Cetinja", kako ih je najavio Lokotar, pripredio je publici performans sa kojim su se predstavili na bijenalu u Veneciji.

U okviru druge večeri festivala „Krokodil" koja se na istom mestu održava 11. juna sa početkom u 20h, nastupiće Olja Savićević Ivančević, Selvedin Avdić, Filip David i Beqe Cufaj, a u pauzama će nastupiti grupa K.O.F.Y.

Organizatori „Krokodila" su izdavačke kuće Samizdat B92 i VBZ i opština Savski venac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.