Izvor: Arte, 09.Okt.2018, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nepoznata Barselona

Institut Servantes i Filološki fakultet u Beogradu organizuju u sredu, 10. oktobra i u četvrtak, 18. oktobra predavanja renomiranih profesorki sa španskog Univerziteta Pompeu Fabra koja će posetiocima otkriti i dočarati nepoznatu stranu Barselone, grada koji svojom lepotom i arhitekturom privla...

Prof. Viktorija Širlot održaće predavanje „Simboli gotičke Barselone“ i otkriće gde se zapravo nalazi taj skriveni deo Barselone, koji često izmiče turistima i stanovnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << Barselone i koji su njeni simboli. Na drugom predavanju, profesorka Tamara Đermanović održaće predavanje „Moderna Barselona očima književnika“ i prošetaće nas prepoznatljivim znamenitostima Barselone ali iz ugla pisaca koji su najznačajnije delove Barselone smestili u svoja književna dela.

Predavanja se organizuju povodom potpisivanja bilateralnog sporazuma između Univerziteta u Beogradu i Univerziteta Pompeu Fabra iz Barselone.

Ulaz slobodan. Simultan prevod obezbeđen.

Na prvom predavanju u Institutu Servantes, u okviru ciklusa predavanja gostujućih profesorki iz Barselone, dr Viktorija Širlot predstaviće simbole gotičke Barselone. Naime, tokom XIV i XV veka Barselona je imala privilegovanu poziciju na Mediteranu na planu podsticanja kreativnosti koja je vidljiva na polju arhitekture, vajarstva i slikarstva. Barselona je takođe bila važna kulturna raskrsnica na kojoj su se Italija i Flandrija sastajale i razmenjivale nove umetničke izraze. Katalonska gotika i, konkretno, gotika samog grada Barselone, nepobitnog je bogatstva i originalnosti. Postoji gotička Barselona koju fotografišu turisti i koja zavarava nemali broj stanovnika Barselone. A tu je i prava gotička Barselona, ponekad skrivena i malo poznata, koju su, putem sjajne knjige u izdanju Trijangl Postals u saradnji sa upravom Grada Barselone, odlučili da otkriju medijevalista Viktorija Širlot i stručnjak za sakralnu simbologiju Rajmon Arola, uz fotografije Pere Vivasa.

Bazilika Santa Marija del Mar, Monžuik, El Ensanće, Gaudijeva Sagrada Familija ili Park Citadela, predstavljeni kroz književna dela španskih autora, odvešće publiku putem pisane reči u posetu ovim prepoznatljivim znamenitostima Barselone. Tamara Đermanović predstaviće na drugom predavanju Barselonu ali kroz oči velikih španskih pisaca, od Migela de Servantesa do Rafaela Arguljola, koji sa Gaudijevim duhom šeta po njegovim arhitektonskim zdanjima. Ovo predavanje je zamišljeno kao obilazak kulturnih i istorijskih spomenika iz vizure nekoliko književnih dela Merse Rodorede, Manuel Vaskes Montalbana, Eduarda Mendosa, Rafaela Arguljola i Marija Muhnika.

Pored predavanja u Institutu Servantes, gošće iz Španije održaće i dva predavanja na Filološkom fakultetu u Beogradu. Dr Viktorija Širlot održaće u četvrtak, 11. oktobra u 13:15 (u sali 128) predavanje na temu „Mit o svetom gralu u evropskoj kulturi i književnosti“, dok će Tamara Đermanović 16. oktobra u 13:15 (u Sali 128) predavanje na temu „Filozofija kod Dostojevskog: Zapisi iz podzemlja i Legenda o Velikom inkvizitoru (Braća Karamazovi)“.

Predavanja se organizuju povodom potpisivanja bilateralnog sporazuma o akademskoj saradnji Univerziteta u Beogradu sa vodećim španskim Univerzitetom Pompeu Fabra iz Barselone, koji podrazumeva mobilnost studenata i profesora uz stipendije Evropske Unije. Državni univerzitet Pompeu Fabra od ove godine daje mogućnost upisa studentima iz zemalja van Evropske unije na osnovne studije humanističkih nauka (na španskom i katalonskom jeziku) i na Global Studies (na engleskom jeziku).

Viktorija Širlot (Barselona, 1955) profesor je romanske filologije na fakultetu humanističkih nauka Pompeu Fabra u Barseloni. Posvećena je izučavanju Srednjeg veka: viteške kulture i misticizma. Objavila je veliki broj knjiga i tekstova. Urednica je edicije Rajsko drvo izdavačke kuće Siruela.

Tamara Đermanović (Beograd, 1965) profesor je estetike i ruske književnosti na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta Pompeu Fabra u Barseloni, gde je 2002. osnovala seminar Slovenskih studija kojim od tada rukovodi. Diplomirala je Opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, a doktorirala je na temu odnosa Rusije i Zapada kod Dostojevskog na Univerzitetu u Barseloni. Njena prva knjga objavljena na srpskom jeziku Put u moju nepostojeću zemlju; Povratak u bivšu Jugoslaviju (SAMIZDAT B92) biće prikazana na 63. Međunarodnom Sajmu knjiga u Beogradu (21 - 28. oktobar 2018).

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.