Izvor: Arte, 28.Jan.2020, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemanja Milenković: ƨqqiʜꟼ lliႱ (performans)

U subotu, 1. februara, u 20 časova, u Galeriji SULUV biće izveden performans pod nazivom ƨqqiʜꟼ lliႱ, autora Nemanje Milenkovića. Performans, u trajanju od 31 minut, Nemanja će izvesti zajedno sa Danijelom Matović.

Performans ƨqqiʜꟼ lliႱ realizuje se kao reakcija na saznanje o ubistvu Jill Phipps, britanske aktivistkinje za životinjska prava. Nju je u 31. godini života 1. februara 1995. godine pregazio kamion koji je prevozio živu telad povodom avionskog transporta >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << za Amsterdam. Vozač kamiona nije osuđen, iako različite aktivističke grupacije širom Evrope kontinuriano podsećaju na ovaj slučaj svakog 1. februara u godini.

Posledica ovakvog aktivističkog angažmana nije redak primer, a većina sličnih nije dobila razrešenje. Performativnu akciju karakteriše suptilna intervencija na protestnim panelima na kojima su poznati aktivistički slogani ispisani unazad, nalik na refleksiju ogledala, a koji u galerijskom prostoru stvaraju veštačku atmosferu javnog skupa. Publika kretanjem kroz galeriju iščitava invertovane natpise i suočava se sa neočekivanom interakcijom sa protestantima koja nije direkta, glasna, nametljiva.

Nemanja Milenković je rođen 1996. godine u Novom Sadu. Osnovne studije završio je 2019. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na studijskom programu Slikarstvo u klasi profesora Dragana Matića, a iste godine upisuje master studije pod njegovim mentorstvom. Do sada je svoj rad prikazao na 9 samostalnih izložbi, preko 30 grupnih izložbi i nekoliko kreativnih radionica. Dobitnik je više priznanja i nagrada od kojih izdvaja Godišnju nagradu Departmana likovnih umetnosti za najuspešniji umetnički rad iz umetničke discipline SLIKANJE (2019.). Stipendista je Dositeje - Fonda za mlade talente 2018/2019. godine koju dodeljuje Ministarstvo omladine i sporta. Član je SULUV i Šok zadruge. U svom radu primarno istražuje odnos ljudi i životinja u savremenom društvu, istražujući prostor kolektivnog identiteta, odnosno identiteta individue.

Veb adresa: https://nemanjamilenkovic.com/index.html

instagram: https://www.instagram.com/nemanjazmilenkovic/

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.