Nemanja Milenković: So naranu / Nepoznati

Izvor: Arte, 01.Okt.2018, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemanja Milenković: So naranu / Nepoznati

U ponedeljak 1. oktobra od 20 časova publici Kulturnog centra Grad predstaviće se mladi novosadski umetnik Nemanja Milenković svojom izložbom pod nazivom So na ranu/ Nepoznati.

Ova izložba biće drugi samostalni nastup pred beogradskom publikom, posle izložbe Nepoznati u galeriji Stepenište. Pored Beograda Milenković je samostalno izlagao i u Smederevu i Novom Sadu, a učestvovao i na dvadesetak grupnih izložbi.

Kao student Akademije umetnosti u Novom Sadu već >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << iza sebe ima par nagrada i priznanja, kao i iskristalisano umetničko istraživanje odnosa ljudi i životinja u savremenom društvu, te odnosa kolektivnog i individualnog identiteta.

Postavka u Gradskoj galeriji uključiće crteže velikih formata iz serije Nepoznati, koja preispituje tradiciju lova i žrtvovanja, ali ne kroz kulturološku, već kroz biološku i etičku prizmu. U centru pažnje ove serije monumantalnih crteža nalazi se jelen, u mnogim kulturama kralj šume, ali i najčešći trofej lova. Milenković nam servira sve sem trofeja, surovu realnost obezglavljenih i odbačenih tela, dakle drugu stranu, žrtvu kao individuu i leš kao posledicu tradicionalnog čina. Posmatrač se poziva da razmotri situaciju i preispita etičke i moralne implikacije ovih tradicionalih žrtvovanja, te odgovori na pitanja koja Milenković postavlja u svom statementu – Da li je karakterisanjem kao strast i sport ovaj čin amnestiran? Da li je takav vid žrtvovanja neophodan? Da li cilj opravdava sredstva u ovom slučaju?

Uz seriju nepoznati postavku zaokružuje in situ instalacija So na ranu, koju Milenković realizuje specijalno za prostor Gradske galerije. instalacija suprostavlja percepciju narodne izreke iz naslova prema simboličkim svojstvima soli kao materije koja upija negativnu energiju i leči. U centru pažnje je trofej – ali kroz građenje ove instalacije Milenković kroz postupak readymade oko trofeja gradi simbolički narativ i time menja prvobitnu namenu predmeta aktivno pozivajući posmatrača da i ovde odgovori na sporna pitanja i reši dilemu.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.