Ne bez tebe osvojio Kratki metar

Izvor: B92, 03.Apr.2011, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne bez tebe" osvojio Kratki metar

Dugometražnom dokumentarcu "Ne bez tebe”, holandskog umetničkog i bračnog para Petre Lataster-Šiš i Petera Latastera, dodeljen je 3. aprila Gran pri 58. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, kao i priznanje studentskog žirija.

Dodeljivanjem priznanja za najbolja ostvarenja u Domu omladine spuštena je zavesa na još jednu smotru dokumentarnog filma. Film "Ne bez tebe”, koji je osim priznanja dobio i novčanu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nagradu od 3.000 evra, ocenjen je kao "rafiniran, emocionalan i dirljiv portret večnih ljudskih tema: ljubavi, života, porodice, umetnosti i smrti”.

Odluku je doneo žiri čija je predsednica bila rediteljka iz Hrvatske Irena Škorić, a članovi reditelj Vladimir Blaževski, teoretičar filma Rajner Kepl, direktor fotografije Milorad Glušica i reditelj Ventura Dural.

Zlatnu Plaketu Beograda za najbolji film međunarodnog programa i 2.000 evra dobio je film "17. avgust” Aleksandra Gutmana iz Rusije. Ta "asketska i usmerena impresija o problemima vezanim za ljudsku slobodu, precizne strukture i svedenog postupka, uspeva da izbegne zamke lažnog morala”, obrazložio je žiri.

Ovo priznanje, ali u konkurenciji domaćih filmova, uz 2.000 evra, pripalo je Mini Đukić za film "Yugo, kratka autobiografija”. Rediteljka je ostvarila "ironični portret naše nekadašnje i sadašnje zemlje, u kome se kombinuju originalna iskustva dokumentarnog i igranog postupka”, ocenio je žiri.

Zlatne Medalje Beograd, uz 1.000 evra, za najbolje domaće filmove po kategorijama dobili su Goran Stanković za dokumentarac "Polazak”, Maja Đokić za kratki igrani film "360 stepeni”, Drago Latinović i Ilija Galonja za eksperimentalni "Aplauz” i Jelena Bešir za animirani film "Vavilonska kula”.

Isto priznanje u međunarodnoj konkurenciji dobili su Širli Berkovic (Izrael) za dokumentarac "Napredovanje” i Aleks Montoja (Španija) za kratki igrani film "Kako sam upoznala tvog oca”.

Diplome festivala za pojedinačni autorski doprinos u domaćoj selekciji dobili su snimatelj filma "Dobro sam, odoh” Ivan Marković, animator filma "Mali oglasi” Andrej Janevski, montažer filma "Stevan M. Živković” Vladimir Radovanović i dizajner zvuka u filmu "Plan B” Filip Acović.

Nagrada za najbolju produkciju grupe filmova pripala je Fakultetu dramskih umetnosti iz Beograda.

Ranije su tokom poslednjeg festivalskog dana saopšteni dobitnici neformalnih festivalskih priznanja, među kojima se našao i "Ne bez tebe”, koji je osvojio priznanje studentskog žirija.

Nagrada "Jovan Aćin” pripala je Nemanji Vojinoviću za film "Realnosti, odjebi!” (u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti). Tu nagradu dodeljuju Udruženje filmskih umetnika, Ministarstvo kulture i Radio televizija Srbije.

Specijalno priznanje dodeljeno je palestinskom studentskom filmu "Čast” reditelja Mustafe Istaita.

Udruženje novinara i kritičara Fipresci - Srbija proglasilo je za najbolji film kanadski dokumentarac "Živeti nizvodno” rediteljke Šande Šoven, a specijalno priznanje dodelio je poljskom animiranom filmu "Izgubljeni grad Svitez” autora Kamila Polaka.

Od 30. marta u takmičarskom programu 58. festivala učestvovala su 73 filma, od kojih 29 domaćih i 44 inostrana u kategorijama dokumentarni, animirani, kratki igrani i eksperimentalni film.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.