Nastupom austrijskog dua Avido duo, u Atrijumu Narodnog muzeja počeo je Belgrade Saxperience

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Sep.2021, 14:29

Nastupom austrijskog dua Avido duo, u Atrijumu Narodnog muzeja počeo je Belgrade Saxperience

U Beogradu je u utorak 28.09. počeo Osmi međunarodni festival saksofona - Belgrade  SAXperience

Uz kompoziciju Kloda Debisija, na saksofonu, Alvaro Kolao Leon i Đorđe Davidović na harmonici, otvorili su ovogodišnji festival saksofona.

Publika je imala prilike da čuje savremena dela kao i kompozicije Johana Sebastijana Baha, Astora Pjacole i drugih svetskih kompozitora.

Povodom početka festivala, direktor i osnivač, saksofonista Milan Savić rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je:

-Mi pravimo malu oazu za sve one koji su zainteresovani da vide i čuju šta sve saksofon može, ne samo u džezu već i u klasičnoj i elektronskoj muzici. Ovim festivalom podržavamo i kompozitore koji  komponuju dela za saksofon. Lepo je videti publiku u dvoranama, pa makar i u manjem broju zbog epidemioloških mera, ali je važno da održimo kontinuitet i da nastavimo da stvaramo muziku.

Održavanje festivala pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja, SOKOJ, Italijanski institut za kulturu, Austrijski kulturni forum.

Druge večeri festivala, u sredu 29.09. u Svečanoj sali Skupštine Grada u 20h sviraće Morphing Saxophone Quartet, četvorica vrhunskih saksofonista iz Francuske: Kristof Greze, Edi Lopez, Antoni Malkon i Matju Delaž. Oni će izvesti neka od najpoznatijih dela francuske muzike specijalno aranžirana za ovaj sastav.

Treće veče u UK Parobrodu posvećeno je saksofonu u dijalogu sa glasom i elektronikom. Publici će se predstaviti Duo Vibrance koji čine mecosopran Ana Radovanović i saksofonista Milan Savić, koji će ovom prilikom premijerno izvesti dela domaćih kompozitora Svetlane Savić, Tatjane Milošević i Aleksandra Sedlara.

Na zatvaranju festivala publika će imati priliku da čuje jednog od najznačajnijih saksofonista iz Italije, Damiana Grandesa, koji će premijerno za beogradsku publiku predstaviti svoj novi muzički projekat: Grandessocera - Electric Propaganda za saksofon, elektroniku i video u kome kombinuje klasičnu muziku, džez i elektroniku. Ovaj projekat je nastao u saradnji sa izvrsnim italijanskim muzičkim producentom Andreom Čerom a koncert se realizuje u saradnji sa Italijinskim institutom za kulturu u Beogradu.

Koncerti u okviru programa Belgrade SAXperience se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, zbog čega je broj mesta za publiku ograničen. Molimo Vas da svoje mesto rezervišete prijavom na damjana.njegic@kcb.org.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do 12 sati na dan koncerta ili dok se mesta ne popune.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.