Narodnom pozorištu fali disciplina

Izvor: Beta, 07.Jan.2014, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodnom pozorištu fali disciplina

BEOGRAD, 7. januara 2014. (Beta) - Šef dirigent Opere u Meksiko Sitiju Srboljub Dinić izjavio je da Narodno pozorište u Beogradu ima puno dobrih umetnika i mogućnosti za dobar rad, ali da postoji i mnogo problema zbog kojih su toj kući potrebne promene.

Dinić je agenciji Beta rekao da bi nadležni u Narodnom pozorištu u Beogradu trebalo da se izjasne da li je interes te kuće sveden samo na nacionalni i lokalni nivo, ili i na dostizanje internacionalnog kvaliteta, ugleda i značaja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << />
On je rekao da bi u Narodnom pozorištu najpre morala biti uspostavljena opšta disciplina u radu i u odnosu prema poslu, a zatim i da se uvede pažljivo planiranje za duži vremenski period, od kojeg neće biti odstupanja u poslednji čas.

"To je ono što se tamo ne praktikuje i onda se stvaraju problemi, nemate dovoljan broj proba, radi se površno, i to bi sve moglo i moralo da se promeni da bi se postigao kvalitet", rekao je Dinić.

Dodao je da bi Narodno pozorište u Beogradu moralo više da radi i na marketingu i da se po tom pitanju ugleda na Beogradsku filharmoniju koja je pod upravom Ivana Tasovca postala medjunarodno priznat orkestar, jedini u regionu kome predstoji američka turneja.

Prema njegovim rečima, umetnici iz Srbije koji su stekli medjunarodnu reputaciju retko gostuju u Beogradu i na drugim domaćim scenama, jer ih upravnici kuća ne zovu, a kada se to i desi, obično pozivi uslede suviše kasno.

Dinić koji je pre dva i po meseca prihvatio mesto šefa dirigenta u Palasio de Belas Artes (Palacio de Bellas Artes), posle 12 godina na mestu stalnog dirigenta u Operi u Bernu (Švajcarska), poslednji put u Beogradu nastupao je sa Gudačima sv. Djordja 28. decembra prošle godine.

"Moram da priznam da sam uživao u koncertu, i u probama. Došao sam prilično umoran u Beograd. Znam ko su Gudači sv. Djordja, slušao sam o njima, ali moram da priznam da su mi ta deca ulila neverovatnu energiju i bilo je zadovoljstvo raditi sa njima", rekao je Dinić.

On je dodao da je prihvatio poziv i da će u skladu sa svojim obavezama dva puta godišnje nastupati u Srbiji kao gost-dirigent na koncertima Gudača sv. Djordja, jer smatra da taj kamerni orkestar svira na vrlo visokom nivou i to u internacionalnim okvirima.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.