Narodno pozorište, put od Terazija do Stambol kapije

Izvor: RTS, 03.Maj.2018, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodno pozorište, put od Terazija do Stambol kapije

Pre 150 godina pozorišne predstave su izvođene u hotelima i kafanama, sve dok knez Mihailo nije doneo odluku da umetnicima sazida pozorište.
Godine 1868, uporedo sa zidanjem pozorišne zgrade, glumci su pripremali predstavu "Đurađ Branković", koja je premijerno izvedena u gostionici "Kod engleske kraljice". Ovu i druge priče važne za značajan jubilej, gledaćete u serijalu "Narodno pozorište u deset >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << činova", koji realizuje Kulturno-umetnički program RTS-a.

Priču o zgradi nacionalnog teatra, njegovom organizovanju, o formiranju glumačke trupe i o tome kako je narod sa oduševljenjem dočekao otvaranje Narodnog pozorišta, u epizodi "Prolog" donose prvi upravnik pozorišta Jovan Đorđević, koga tumači Igor Đorđević, i Narator.
"Đorđević tog vremena je bio čovek koji je bio pozorišni entuzijasta, čovek koji je imao mnogo više energije nego ljudi koji se danas bave pozorištem. On je prvo radio u Novom Sadu i osnovao je tamo pozorište, ali je ukazivao koliko je važno da i Beograd dobije svoj nacionalni teatar", objašnjava glumac Igor Đorđević.
"Pošto je bilo dileme gde će se podići zgrada, trebalo je na Terazijama, pa se postavilo pitanje da li je odgovarajuće zemljište, pa su ispitivali zemljište, pa je onda jedan arhitekta napisao da je moguće hudožestvenim načinima ojačati temelj na određenoj lokaciji, ali bi se mnogo potrošilo za utemeljivanje", pripoveda glumac Nebojša Dugalić.
Tako su se majstori sa Zelenog venca preselili kod Stambol kapije, gde su tačno pre 150 godina počeli radovi.
I dok serijal vodi gledaoce kroz istoriju, Narodno pozorište u jubilarnoj godini vodi ih kroz domaće stvaralaštvo. Na sceni su Branislav Nušić, Bora Stanković, Ivo Andrić, Dušan Kovačević, Petar Konjović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.