Narodni muzej u Kikindi zanimljiv za sve uzraste

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2019, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodni muzej u Kikindi zanimljiv za sve uzraste

Oni koji žele da saznaju nešto više o istoriji Kikinde, ali i da je iskuse na nesvakidašnji način, trebalo bi da posete Narodni muzej, jednu od najvažnijih institucija kulture u ovom gradu. Tamo već više od 20 godina stanuje i čuvena mamutica Kika, a pod njenim okriljem živi i jedna od tri preostale suvače, koje danas imamo u celoj Evropi.

U zgradi nekadašnjeg Magistrata Velikokikindskog dištrikta, u samom centru grada, nalazi se Narodni muzej Kikinda. Centar ovog zdanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pripada mamutici Kiki, koja je, od kada je otkrivena pre nešto više od 20 godina, postala i zaštitni znak Kikinde.

"Kika je, po mišljenju stučnjaka Prirodnjačkog muzeja, koji su nadležni za ovaj eksponat, stara oko pola miliona godina. Pripada vrsti stepskog mamuta, koji je kratkodlaki mamut i stariji je od dugodlakog", rekla je Lidija Milašinović, direktorica Narodnog muzeja Kikinda.

Kikindski mamut predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju, koja nudi nova znanja, iskustva i dobru zabavu, uz veliki izbor različitih programa. Važnu ulogu u njihovoj organizaciji ima Pedagoška služba Muzeja, koja je tokom cele godine posvećena radu sa decom i mladima.

„To je saradnja sa školama i vrtićima. Tu su i radionice na povremenim izložbama, ali i programi koji se odigravaju jednom ili dva puta godišnje, kao što su Letnji i Zimski kamp, „Mamutfest“ i Noć muzeja", saopštio je Dragan Kiurski, kustos-pedagog Narodnog muzeja Kikinda.

Svi posetioci kikindskog Narodnog muzeja mogu da pogledaju i zbirke: Istorijsku, Arheološku, Entološku, Prirodnjačku i Umetničku, koje su temelj ove institucije. Pod njenim okriljem funkcioniše i Suvača, koja je i spomenik kulture od izuzetnog značaja.

„Zanimljiva je za sve populacije, pogotovo za školsku decu, koja nam dolaze na ekskurzije, ali i za starije sugrađane, koji dosta znaju o mlinarstvu i mlinarima. Mleli su se kukuruz, pšenica, čak i biber i cimet", rekla je Slavica Gajić, etnolog.

Specifičan je njen krov od „biber“ crepa, kao i kolo, u kojem su bili upregnuti jedan ili pet pari konja. Zbog svoje konstrukcije, suvača se smatra biserom narodnog graditeljstva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.