Narodni muzej mera saglasja evropskog i nacionalnog

Izvor: Beta, 10.Maj.2014, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodni muzej mera saglasja evropskog i nacionalnog

BEOGRAD, 10. maja 2014. (Beta) - Otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu biće mera saglasnosti srpskog društva da bude podjednako i deo evropske civilizacije i poklonik sopstvene kulture i istorije, izjavio je u subotu ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac.

"Otvaranje Narodnog muzeja neće biti otvaranje samo jednih vrata u jednoj instituciji kulture, makar ona bila i najvažnija. To će biti izraz naše potrebe da iz epohe lomova udjemo u epohu kontinuiteta. Toliko normalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << i podrazumevajuću kada je ima, a toliko tragičnu i razornu kada je nema", rekao je Tasovac otvarajući izložbu "Svetlost u mraku Prvog svetskog rata" u Narodnom muzeju.

Izložba na kojoj je predstavljeno više od stotinu dela vodećih srpskih impresionista priredjena je povodom 170 godina od osnivanja Narodnog muzeja, ali i kao upozoravajuća opomena na stotu godišnjicu od početka Prvog svetskog rata.

Govoreći o istoriji Narodnog muzeja, čija je stalna postavka više od decenije zatvorena za javnost zbog neadekvatnih uslova za izlaganje muzejskog blaga, Ivan Tasovac je podsetio da je Srbija osnivanjem te nacionalne ustanove kulture pre 170 godina dobila šansu da "sistematski i dugoročno sagledava svoju kulturu kroz prizmu evropske istorije i estetike".

Ministar kulture je, takodje, naglasio da će otvaranje Narodnog muzeja za vreme mandata Vlade koju vodi Aleksandar Vučić, biti "manir, a ne podvig", podsećajući da su mnogi veliki ljudi srpske istorije i kulture živeli u saglasju s nacionalnim i evropskim vrednostima, ne smatrajući da je potrebno uložiti trud da bi se ta dva obeležja sopstvenog identiteta medjusobno uskladila.

Vršilac dužnosti direktora Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković podsetila je na svečanosti da ta ustanova kulture čuva više od 400.000 eksponata koji predstavljaju "najznačajnija i najreprezentativnija svedočanstva o istorijskom i kulturnom razvoju na području Srbije".

"Narodni muzej s nestrpljenjem očekuje jasno nagovešten konačni podsticaj kako bi veliko nacionalno bogatstvo u obnovljenom prostoru došlo do svog punog izraza", rekla je Bojana Borić Brešković.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.