Narodna biblioteka Srbije proslavila 192. rođendan - Pištalo uručio nagradu Janko Šafarik Selimiru Raduloviću

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Feb.2024, 16:52

Narodna biblioteka Srbije proslavila 192. rođendan - Pištalo uručio nagradu "Janko Šafarik" Selimiru Raduloviću

Narodna biblioteka Srbije osnovana je 15. februara 1832. godine.

Narodna biblioteka Srbijaobeležila je juče 192. rođendan svečanošću na kojoj je uručena nagrada "Janko Šafarik" upravniku Biblioteke Matice srpske Selimiru Raduloviću.

Upravnik NBS Vladimir Pištalo pozdravio je okupljene i podsetio da se nacionalna biblioteka bavi knjigom, ali je i kulturni centar.

Pištalo je podsetio na akciju "Sve srpske knjige pod >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << jedim krovom" u okviru koje se rade digitalna i bibliofilska izdanja naših knjiga koje se nalaze u bibliotekama u Moskvi, Beču, Berlinu i drugim gradovima.

Nakon pozdravnog govora Pištalo je uručio nagradu "Janko Šafarik" Raduloviću.

U okviru umetničkog programa besedio je književnik Milisav Savić, koji je podsetio na značajan doprinos srpskoj kulturi slovačkog naučnika i bibliotekara Šafarika (1814-1876), i ocenio da je rođendan NBS "značajan dan za bibliotekare u Srbiji".

Podsećamo, Narodna biblioteka Srbije osnovana je 15. februara 1832. u knjižari Gligorija Vozarovića na mestu savremene Osnovne škole kralj Petar Prvi.

Inicijalni fond činili su pokloni Vozarevića i drugih srpskih kulturnih poslenika. Knez Miloš je naredio da se jedan primerak od svake štampane knjige ustupi biblioteci. Tako je ustanovljena institucija obaveznog primerka.

Srbija Danas/A.N.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.