Napustila nas je osoba koja je poznavala suštinu umetnosti

Izvor: Blic, 28.Jun.2009, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napustila nas je osoba koja je poznavala suštinu umetnosti

Opelo na sahrani Olje Ivanjicki služio je vikarni episkop hvostanski Atanasije (Rakita) koji je kazao da Beograd, Srbija i čovečanstvo gube velikog stvaraoca, ali i da će umetnost Olje Ivanjicki nastaviti da deluje u korist lepote i dobrote koji su neophodni ovom svetu.



Olja Ivanjicki je provela život stvarajući umetnost bez želje da postane slavna i priznata u nadi da će njeno delo zauvek trajati. Ispraćamo je u večnost s osećanjem ljubavi i zahvalnosti uz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << veliko divljenje prema njenom delu i odnosu prema životu. Slobodnim i izazovnim shvatanjem života kao prostora u kojem je jedino važno stvarati, Olja je trajala kao da će zauvek oplemenjivati svakodnevne sadržaje oko sebe. Hvala joj na radosti i kreaciji i dobročinstvu koje je delila sa nama. Ona nije pripadala jednom mestu jer su njena dela u svim važnim svetskim galerijama. Želim da zahvalim ruskom narodu čija nam je emigracija u našoj zemlji podarila blagodarnu umetnicu kao što je Olja – rekao je vladika Atanasije hvostanski Rakita ispred kapele Novog groblja u Beogradu u posle opela na sahrani Olje Ivanjicki.

Posle opela od velike umetnice oprostio se i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

– Napustila nas je velika umetnica i vizionarka koja je u budućnosti videla i slikala mostove koje ćemo mi izgraditi. Ovde se obavezujem da će njen Kosančićev venac uskoro podsećati na prostor u centru Beograda koji je ona zamišljala u svojim planovima o kojima smo razgovarali – rekao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas opraštajući se od Olje Ivanjicki.

Porukom da je „malo reći hvala i nemoguće reći zbogom ženi koja nije samo stvarala umetnost, već je i sama bila umetnost", od Olje Ivanjicki se oprostio i Manojlo Vukotić, direktor Kompanije „Novosti".

Među okupljenima koji su došli da se oproste od naše i svetske eminentne slikarke bilo je dosta priznatih stvaralaca i poznatih ljudi iz našeg javnog života kao što su Oljine kolege Milan–Cile Marinković, Miloš Šobajić, Jelena Blečić, glumice Neda Arnerić i Olivera Katarina, Rada Đuričin, Eva Ras, Milena Dravić, Ružica Sokić, princeza Katarina Karađorđević, teatrolog Jovan Ćirilov, dramski pisac Siniša Kovačević, operski pevač Oliver Njego i mnogi drugi poštovaoci velike srpske slikarke.

O slikarstvu Olje Ivanjicki

„Svoju predstavu i viziju sveta Olja Ivanjicki kazuje metaforom, automatskim odnosom između predmeta i jednom vrstom slikane montaže, čime produbljuje i razrađuje osnovnu opoziciju realno–irealno, stvarno–fantastično, a tako karakterističnu za njen slikarski izraz. Ako je njena ikonografija uzeta iz televizije, filma, foto-žurnala i ilustrovanih revija, plakata i postera, iz tih osnovnih izvora savremene mitologije, ne može se reći da u tim kosmičkim i solarnim prostorima ne lebdi i njena ljudska zabrinutost i zapitanost nad nesagledivim magistralama savremenog sveta", napisao je o slikarstvu Olje Ivanjicki kritičar Lazar Trifunović, povodom predloga za dobijanje Oktobarske nagrade 1978. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.