Najveća zvezda Tito, a gošća Milena   Dravić

Izvor: Blic, 29.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveća zvezda Tito, a gošća Milena Dravić

Dodelom nagrada i priznanja, u Puli je završio 55. po redu Festival igranog filma, čiji se organizatori poslednjih godina veoma trude da mu vrate nekadašnje sjaj i slavu. Ove je godine otvaranje dočekao renovirani bioskop, koji je dobio ime „Valli" (po talijanskoj glumici Alidi Valli, koja je rođena u Puli), a na festivalu su se pojavili i neki ugledni gosti. Na otvaranju je bila i Milena Dravić, koju je publika toplo pozdravila, a građani Pule iskazivali su joj veliko poštovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pri svakom susretu.



Počasni je gost na festivalu bio i poznati britanski glumac Kristofer Li, koji je dobio posebnu festivalsku nagradu za životni doprinos filmskoj umetnosti. Kada je u svom obraćanju publici izneo pregršt pohvalnih reči na račun Tita i ispričao kako ga je upoznao u Drvaru u vreme Drugog svetskog rata, dobio je golemi pljesak publike u punoj „Areni". A pošto se aplauz prolomio i kada se Tito pojavio u dokumentarnom kolažu pulskih festivalskih uspomena (autora Igora Gala), neki su izveštači ocenili da je „Josip Broz Tito bio najveća zvezda otvaranja 55. pulskog festivala".

Ovogodišnja je Pula doživela i veliki povratak Slavka Štimca u hrvatski film. Nekadašnjem mališanu, koji je 1972. godine u kultnom Gluščevićevom filmu „Vuk samotnjak" stupio u „Arenu" na velika vrata, režiser Goran Rušinović dao je jednu od dve glavne uloge.

Najviše nagrada - šest „Zlatnih arena" dobio je film Arsena Antona Ostojića „Ničiji sin" (savremena političko-porodična drama), koji je dobio i nagradu filmskih kritičara „Oktavijan" za najbolji film. Film je dobio „Veliku zlatnu arenu" za najbolji film, Ostojić „Zlatnu arenu" za režiju, Alen Liverić (riječki glumac) za najbolju glavnu mušku ulogu, Mate Matišić (svestrani umetnik, prema čijoj je drami rađen scenario za Ostojićev film, a i još dva filma na ovogodišnjem festivalu) „Zlatnu arenu" za muziku itd. Nakon Ostojića najviše je nagrada (četiri „Zlatne arene") dobio Vinko Brešan za film „Nije kraj", snimljen u koprodukciji sa srpskom filmskom kompanijom VANS. Brešan je dobio i prvu nagradu publike, „Zlatna vrata Pule". „Zlatnu arenu" za najbolji scenarij dobili su Goran Rušinović i Miljenko Jergović za Rušinovićev film „Buick Riviera", a taj je film u anketi 11 međunarodnih novinara i festivalskih selektora proglašen najboljim filmom iz hrvatske konkurencije na međunrodnom programu Pulskog festivala.

„Zlatne arene" osvojili su i Jadranka Đokić iz Pule, za ulogu u filmu „Iza stakla" Zrinka Ogreste, Dalibor Matanić za film „Kino Lika", prema knjizi pripovedaka veoma talentovanog Damira Karakaša, Mojca Gogoranc za masku i Areta Ćurković kao debitantkinja. Bez ijedne nagrade na 55. po redu pulskom festivalu sedme umetnosti ostali su filmovi „Zapamtite Vukovar", ratna drama u režiji Fadila Hadžića, i „Tri priče o nespavanju" Tomislava Radića.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.