Najstariji u regionu, okupiće autore iz 26 zemalja: Festival etnološkog filma počinje 29. septembra

Izvor: B92, 28.Avg.2023, 21:52

Najstariji u regionu, okupiće autore iz 26 zemalja: Festival etnološkog filma počinje 29. septembra

Etnografski muzej u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom organizuje 32. Internacionalni festival etnološkog filma biće održan u Etnografskom muzeju i Jugoslovenskoj kinoteci od 29. septembra do 3. oktobra.

Festival će otvoriti film "U potrazi za Enok" holandske autorke Dorne van Rouveroj, koji se bavi dugoročnim posledicama holandskog kolonijalizma u Indoneziji.

Najstariji festival ove vrste u regionu, predstaviće ove godine najznačajnija filmska ostvarenja autora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz 26 zemalja. Internacionalni festival etnološkog filma u Beogradu je smotra koja predstavlja širok spektar etnografskih filmskih tema i autorskih pristupa u istraživanju tradicijskog, narodnog i modernog načina života ljudskih zajednica, nudeći raznovrsne uvide, filmske forme i metodologije rada iz celog sveta.

Selektor festivala, poznati filmski i TV reditelj Vladimir Perović, uvrstio je četrdeset sedam filmova koji su podeljeni u tri selekcije: Glavnu takmičarsku, Studentsku i Panoramu, uz dva programa u fokusu, od kojih je jedan posvećen romskom filmu ciklusa Kosmos Roma autora Bojana Dakića, a u produkciji RTV Vojvodine, a drugi kultnim igranim filmovima "Čudotvorni mač" (1950) Vojislava Nanovića, "Karađorđeva smrt" (1984) Đorđa Kadijevića i "Iskušavanje đavola" (1989) Živka Nikolića, zasnovanim na srpskom etnološkom nasleđu.

Glavna takmičarska i studentska takmičarska selekcija će se prikazivati od 29. septembra do 2. oktobra u Kino sali Etnografskog muzeja, a Panorama 3. oktobra.

Programi u fokusu će biti prikazani u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke. Projekcije srpskih igranih filmova održaće se 30. septembra, 1. i 2. oktobra u 18 časova, dok je za program "Kosmos Roma" rezervisan 3. oktobar.

Ovogodišnji Gran Pri za najbolji film dodeliće žiri u sastavu Davor Borić, poznati hrvatski reditelj dokumentarnih filmova, Alesandra Tatić, prošlogodišnja dobitnica Gran Prija i Romina Zanon, zamenica kreativnog direktora filmkog festivala u Padovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.