Najbolji flamenko gitarista 12. marta u Beogradu

Izvor: B92, 09.Mar.2019, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji flamenko gitarista 12. marta u Beogradu

Koncertom Visenta Amiga, najboljeg svetskog flamenko gitariste i autentičnog naslednika Paka de Lusije, 12. marta u Kombank dvorani, biće otvoren jubilarni 20. Gitar Art Festival u Beogradu.

Amigo treći put dolazi u Beograd, a za Tanjug kaže da ima veliku želju da ponovo nastupi u srpskoj prestonici.

"Beogradska publika mi je ostala u jako lepom sećanju jer oseća i razume flamenko. Izvodiću pesme sa mog poslednjeg albuma "Memoria de los sentidos", iako uvek volim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da uključim i neke starije kompozicije", kaže Amigo.

Upravo album koji je Amigo spomenuo, osvojio je Gremi Latin za najbolji flamenko album.

Virtouz na gitari kaže da je tim albumom želeo da se vrati svojom počecima.

"Želeo sam atmosferu po kojima su bili prepoznatljivi moji prvi albumi. Album je veoma jednostavan, tu su dlanovi i bas pored gitare i glasova. U nastajanju tog albuma sarađivao sam sa izuzetnim flamenkistima poput Potita, Pelea, Migela Povede, Pedra el Granaina i Ninje Pastori. Njihovo gostovanje je na mom albumu je velika čast za mene. Želeo sam da napravim veliki flamenko album i očito sam morao da uključim one koje smatram najboljim kantautorima ovog trenutka", kazao je Amigo.

On ne vidi flamenko kao nešto što se vraća svojim korenima, jer za njega nikada od toga nije ni odstupio.

"Moja ličnost je veoma naklonjena flamenku i to se ogleda u svemu što radim. Makar ja tako percipiram umetnost flamenka. Budućnost obećava... Trenutno postoji jako dobra generacija mladih flamenkista. Gitaristi, plesači, pevači... u svakoj disciplini vidim puno potencijala", kazao je Amigo.

Amigo važi za autentičnog naslednika Paka De Lusije.

Na albumu "Memoria de los sentidos" odao mu je počast numerom "Rekvijem".

"Pako je za mene bio i kao otac i kao brat istovremeno, bio je pojam i osoba koja me je opčinila gitarom, iako sam bio jako mali kada sam ga video kako svira po prvi put. Radi se o umetnosti, o flamenku i prijateljstvu, i zbog toga ne verujem u poređenja. ''Rekvijem'' je za mene omaž njemu i njegovom stvaralaštvu, komponovao sam tu kompoziciju istog onog dana kada sam saznao za njegovu smrt", kazao je Amigo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

20. Guitar Art Festival: Rosenberg Trio

Izvor: DANuBeogradu.rs, 09.Mar.2019

Najbolji Gypsy jazz-swing sastav Rosenberg Trio nastupiće 13. marta u Kombank dvorani u okviru 20. Guitar Art Festivala. Rosenberg Trio jedan je od najimpresivnijih jazz bendova današnjice, a svakako i najbolji kada je u pitanju „Gypsy Jazz“. Oni već tri decenije nastupaju širom sveta, od North...

Nastavak na DANuBeogradu.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.