Izvor: Blic, 27.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji film 'Daleko od kuće'

Najbolji film 'Daleko od kuće'

PALIĆ - Na Letnjoj pozornici sinoć je spuštena zavesa 9. Međunarodnog filmskog festivala 'Palić 2002' na kome je trijumfovao francusko-američki film 'Daleko od kuće' Petera Soleta. Srebro je pripalo domaćem filmu 'Apsolutnih sto', dok je bronza dodeljena američkom filmu 'Jedna noć u baru', reditelja Heralda Cvarta. Specijalno priznanje žirija u sastavu Peter Bačo, Mira Banjac, Tomislav Pinter, Dunja Klemenc i Pero Radović, dodeljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je brazilskom filmu 'Božanski grad', dok su izabranici 'Fipresci'-a odlučili da svoju nagradu dodele 'Božanskom gradu'. Žiri publike odlučio se za američko ostvarenje 'K Pax', L. Softleja.

Na jučerašnjoj konferenciji za štampu gostovali su Srdan Golubović i ekipa filma 'Apsolutnih sto', zatim, Nenad Đurić, reditelj filma 'Bilo jednom na Divljem zapadu BiH', kao i mađarski reditelj Đerđ Dobrai, autor fima 'Ljubav do poslednje (kapi) krvi'. Njegov i film Nenada Đurića prikazani su u programu 'Raskršća' koji je, čini se, izazvao i najviše interesovanja na ovogodišnjem festivalu. Odgovarajući na pitanje rađanja ideje za ovakav film, Đurić je juče rekao da 'smo mi, u Bosni, puni tegobnih, teških priča i samo smo stvarnost iz jedne hercegovačke pustoši preneli na film'.

Festival je sinoć završen filmovima 'Svi naši strahovi' i 'Licem ka zemlji'. Sudeći prema viđenom, ovogodišnja palićka filmska smotra odisala je prosečnošću, jer na njoj nije viđeno ništa specijalno i atraktivno, prikazani su 'već viđeni filmovi', Palićem su defilovala uglavnom 'već viđena lica' koja se od danas sele na neki drugi festival. Zemaljski dani teku. M. Popadić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.