Nagrade za Dan BDP-a

Izvor: B92, 21.Feb.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrade za Dan BDP-a

Dan Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) - 20. februar, obeležen je uručenjem priznanja za umetničke i radne rezultate u tom teatru u prošloj godini.

Nagradu "Tatjana Lukjanova" za 2007. dobila je Dušanka - Duda Stojanović za ulogu Esme u predstavi "Ćeif".

Godišnje nagrade za umetnički doprinos primili su Miodrag Tabački za scenografiju predstave "Disharmonija", Danijela Štajnfeld za ulogu Lene u istoj predstavi i kompletan glumački ansambl predstave "Ne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << igraj na Engleze" - Marko Živić, Daniel Sič i Ivan Tomić.

Priznanja je uručila predsednica Upravnog odbora BDP-a, dramska umetnica Đurđija Cvetić.

Ona je istakla da je ovo pozorište u prošloj godini izvelo na svoje dve scene 347 predstava, među kojima deset premijerno, dok je 43 puta bilo na gostovanjima u Srbiji i inostranstvu i isto toliko puta ugostilo ansamble iz drugih sredina.

Predstave BDP-a gledalo je više od 85.000 ljudi.

Cvetićeva je ocenila da prošlu godinu odlikuju gostovanja u susednim državama i podsetila da je uspostavljena saradnja sa Hrvatskim narodnim kazalištem u Puli, kao i da je BDP učestvovao na Nedelji srpske kulture u Zagrebu.

U saradnji sa sarajevskim festivalom MESS realizovana je predstava "Ćeif", kao rezultat zajedničkog konkursa za najbolju savremenu dramu.

Predstava "Mala trilogija smrti", u režiji upravnika BDP-a Nebojše Bradića, učestvovala je na dva međunarodna festivala, u Butrintu i u Skoplju, gde je dobila odlične kritike.

BDP je bio jedan do domaćina više kulturnih manifestacija, kao što su Belef, Bemus i Tiba, a kao suorganizator Beogradskog festivala igre ugostio je ansamble modernog baletskog izraza iz Francuske, Češke, Nemačke, Izraela i Amerike.

Za Dan BDP-a izabran je 20. februar jer je tog datuma izvedena prva premijera (ruska drama "Mladost otaca") i to 1948. godine, dakle pre tačno šest decenija.

Jubilej je, međutim, proslavljen lane jer se 2007. navršilo 60 godina od osnivanja ovog teatra, odlukom Narodnog odbora Beograda u leto 1947. godine, tada pod imenom Gradsko pozorište.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.