Izvor: Blic, 19.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada za film o životu malih ljudi

Nagrada za film o životu malih ljudi

Kineski film 'Tujino venčanje' ('Tuya De Hunshi') Vanga Kvan’ana, koji istražuje posledice ubrzanog ekonomskog razvoja zemlje na ljude i okolinu kroz život mongolskih nomada, osvojio je 'Zlatnog medveda' na upravo završenom 57. Berlinskom filmskom festivalu. Ovaj 'Medved' je tako doneo duplu radost kineskoj kinematografiji, koja je i na prethodnom velikom evropskom festivalu u Veneciji osvojila 'Zlatnog lava' filmom slične tematike >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ('Mrtva priroda' Đije Žangkea).

'Mislim da je veoma važno, naročito u ovim vremenima kada ekonomija eksplozivno raste, da obratimo pažnju i razmislimo o tome šta gubimo,' kazao je reditelj Kvan’an nakon osvojene nagrade. 'Najbolji filmovi nisu oni koji rešavaju probleme ili daju odgovore, već oni koji jednostavno pokazuju stvari onakvima kakve jesu, koje predstavljaju autentičan život. To znači da neko razmišlja i o životu malih ljudi.'

Tuju, pastiricu koja kreće u potragu za novim mužem pošto joj se sadašnji razboleo, savršeno je odigrala Ju Nan, koja je uz Merijen Fejtful i Marion Kotijar bila jedna od glavnih favoritkinja za najbolju glumicu. Tu nagradu je, međutim, osvojila Nina Hos za film 'Yella' Kristijana Pecolda. Ona je treća Nemica zaredom koja je proglašena najboljom glumicom u Berlinu. 'Nisam ovo uopšte očekivala, konkurencija je bila ogromna... Bila sam ubeđena da će nagradu dobiti Merijen Fejtful', izjavila je vidno iznenađena Hosova, osvrćući se na britansku pop ikonu koja je dobila salve kritike za ulogu žene koja prihvata posao u seks klubu kako bi platila unukovu operaciju, u filmu 'Irina Palm' Sema Garbarskog.

Film 'Yella' je priča o ženi koja beži iz Istočne u Zapadnu Nemačku, sve vreme progonjena prošlošću.

'Srebrnog medveda' za najboljeg glumca dobio je Argentinac Hulio Čavez za film 'Drugi' ('El Otro'), sporo i kod kritike ne baš omiljeno ostvarenje o čoveku koji prolazi kroz sredovečnu krizu kada otkriva da mu je partnerka trudna. 'Drugi', u režiji Arijela Rotera, osvojio je i Gran pri žirija, što je neka vrsta 'prvog pratioca' za najbolji film.

Nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke Izraelcu Džozefu Sedaru za 'Bofor', film o grupi mladih izraelskih vojnika koji čine odstupnicu u srcu neprijateljske teritorije u južnom Libanu. 'Nadam se da će ovaj film dati uvid u specifičnu prirodu rata i pokazati koliko je to besmislena i apsurdna stvar,' kazao je Sedar.

Južnokorejski reditelj Čan Vuk Park dobio je nagradu 'Alfred Bauer' za delo izvanredne inovacije za svoju naučnofantastičnu romantičnu komediju 'Ja sam kiborg, ali je to OK', koju je kritika dočekala na nož. 'Želeo bih da nagradu podelim sa svojom suprugom. Ona je vrlo nezadovoljna mojom profesijom. Nedeljama me nema kod kuće, a čak i kad sam tu, stalno razmišljam o novim idejama,' kazao je Park. 'Nadam se da će mi sada oprostiti i reći našim prijateljima; Moj suprug je reditelj, ali to je OK!'

Nagradu za izvanredan umetnički doprinos dobila je glumačka ekipa De Nirovog filma 'Dobri pastir' ('The Good Shepherd').

Žirijem je predsedavao reditelj i scenarista Pol Šreder, a među članovima su bili glumci Gael Garsija Bernal, Mario Adorf i Vilem Dafo, palestinska glumica Hijam Abas, hongkonški producent Nansun Ši i danska filmska montažerka Moli Stensgard. 'Bili smo jedna veoma harmonična skupina,' izjavio je Šreder na gala ceremoniji. Iako se novinari i kritičari slažu da 57. izdanje Berlinala neće ući u anale po kvalitetu takmičarskih filmova, ono će ostati zapamćeno po svojim filmskim heroinama, jer smo tokom 11 dana festivala mogli videti neke od najbolje odigranih ženskih uloga u poslednje vreme.

M. Kovačević

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.