Izvor: Glas javnosti, Beta, 08.Okt.2009, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada kao „železnička nesreća“

LONDON - Britanska autorka Hilari Mantel ovogodišnja je dobitnica nagrade Man Buker, za roman o političkim intrigama tokom vladavine kralja Henrija Osmog, javile su svetske agencije.

Roman „NJolf Hall“ priča je o pobuni podstaknutoj željom britanskog kralja da se oženi Anom Bolen, ispričana iz perspektive kraljevskog savetnika Tomasa Kromvela.

Hilari Mantel, koja je uz nagradu dobila ček na 50.000 funti (80.000 dolara), kazala je da je Bukerovu nagradu doživela kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << „železničku nesreću“. „U ovom trenutku srećna letim“, kazala je britanska književnica, koja je važila za favorita za ovogodišnjeg Bukera.

Predsednik žirija za dodelu nagrade Džejms Noti kazao je da je odluka o dobitniku priznanja „zasnovana na samoj veličini knjige“.

„Smelost njene narativnosti, okruženje u kojem je smeštena. Izuzetan način na koji je Hilari Mantel napisala ono što je jedan od članova žirija nazvao savremenim romanom, modernim romanom, čija se radnja dešava u 16. veku“, objasnio je Noti.

Bivša socijalna radnica i filmska kritičarka koja je do sada napisala kratke priče, memoare „Giving Up the Ghost“ i kritički priznat roman „Beyond Black“, 57-godišnja Hilari Mantel pet godina je pisala „NJolf Hall“, a trenutno radi na njegovom nastavku.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.