Izvor: Arte, 30.Jun.2022, 09:05

Nagrada Veliki pečat 2022.

Žiri za nagradu Veliki pečat 2022: Jelena Jocić, grafičarka, laureatkinja Velikog pečata 2021. godine, Sava Ristović, istoričar umetnosti i Vladimir Milanović, grafičar, sastao se u utorak, 28. juna u 14 časova.

Žiri je pre svega izrazio izuzetno zadovoljstvo što je Grafički kolektiv dobio novi izlagački prostor. Galerija Grafičkog kolektiva decenijama je bila drugi dom generacijama grafičara od kojih su neki predstavili svoje radove i na ovoj izložbi. Žiri je >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << uveren da će se tradicija nastaviti u novom prostoru koji će i mlade generacije prepoznati kao svoj drugi dom, a nada je opravdana njihovim učešćem na ovoj izložbi.

Žiri je uzeo u obzir sve predstavljene radove na Majskoj izložbi i iskazuje mišljenje o visokom kvalitetu predstavljenih otisaka.

Obrazloženje žirija

Nagrada Veliki pečat za 2022. godinu jednoglasno je dodeljena  Nikoli Radosavljeviću za rad Roof studies / Safe from Harm, iz 2022. godine u tehnici linoreza.

Nikola Radosavljević je istaknuti predstavnik svoje generacije sa iskustvom detinjstva iz 90-ih godina i životom u duhu vremena velikih ubrzanja i još dramatičnijih promena - inflacije, rate, bede, straha. Radosavljevićev personalni habitus, darovitost i energija, entuzijazam i mladost, čine motivacioni kompleks veština njegovog impulsivnog aktivizma i gorljivog stanja stalne produkcije. Naime, tokom nepune decenije delovanja, ispitujući sopstveni identitet, ostvario je upadljivo prisustvo na umetničkoj sceni realizacijući brojne autorske projekte. Knjige umetnika i novomedijske grafičke prakse ukazuju na autorove afinitete i iskrenu veru u moć promena, a geslo što dalje od klišea, autor svojim radom nastoji da afirmiše. Može se reći da je stvaralaštvo za ovog autora izazovna interpretacija sada i ovde vidljiva u nizu ulančanih akcija koje se prelivaju iz jedne u drugu, što je tipično za diskurs nove razuđene umetničke prakse.

Rad Nikole Radosavljevića izdvaja se svojim jakim konceptom utkanim u grafički medij, repeticijom motiva afirmiše balans idejnog i manuelnog. Linorez "Roof studies / Safe from Harm" (Studije krova – Bezbedan od povreda) grafika-objekat, već svojim naslovom  u sebi kondenzuje elemente sopstvenog privatno-emotivnog diskursa sa poentom tematizacije uloge pojedinca na istoriju kolektiva. Linorez je velikih dinemzija – 200 x 96 cm, inteligentno relizovana kompozicija od 50 istih kvadratnih mikronarativa; svojevrsna slagalica postaje razvijena sofisticirana matrica vizuelnih senzacija u kojima dejstvo zasićene crvene svojim impulsima tonira vibrantna emotivna stanja. U svom aktivizmu Nikola Radosavljević traga za autentičnim svedočanstvom o vremenu referišući svojim projektima i njihovim fragmentarnim kodovima na obrasce ponašanja između realnog i virtuelnog, u mogućem balansu porodičnog i društvenog, pojedinačnog i kolektivnog nasleđa. Nagrada Veliki pečat je jedan od belega na putu autorove individuacije.     

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.