Nagrada Jelena Šantić za Dah teatar

Izvor: B92, 15.Mar.2012, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada Jelena Šantić za Dah teatar

Četvrti dobitnik nagrade Fonda "Jelena Šantić", koja promoviše mirovni rad, umetnost i toleranciju, je Dah teatar - Centar za pozorišna istraživanja, za aktivnosti u 2011. godini, odlučio je žiri.

U obrazloženju nagrade navedeno je da je Dah teatar lane proslavio 20 godina rada nizom događaja kojima je na simboličan način ukazano na važnost kontinuiteta u kulturi jedne zemlje.

U godini svog jubileja Dah teatar je postao nosilac evropskog projekta za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obrazovanje i kulturu "Ne/vidljivi grad" i prva organizacija u Srbiji kojoj je poverena uloga nosioca evropskog projekta u kulturi.

U saradnji sa četiri partnerske organizacije, Dah teatar ovaj projekat, koji doprinosi normalizaciji odnosa različitih etničkih zajednica širom Evrope i razvoju civilnog društva zasnivanog na toleranciji, realizuje u Danskoj, Makedoniji, Velikoj Britaniji i Srbiji.

Nagrada "Jelena Šantić" biće uručena Dijani Milošević, rediteljki i ko-osnivačici Dah Teatra, na svečanosti u nedelju, 18. marta uveče, u Velikoj sali Doma omladine.

Odluku o laureatu doneo je, u svojstvu žirija, Upravni odbor Fonda, koji čine Vojin Dimitrijević (predsednik), Goranka Matić, Mira Otašević, Nataša Rašić i Tanja Pavlov.

Nagradu čine triptih fotografija "Jelena Šantić" Goranke Matić i kao prelazna nagrada, vajarska replika "Krila" iz rada "Anđeli garavog lica" Igora Grubića.

Tom prilikom Dah teatar izvešće performans "Živeti u DAH-u", a biće predstavljen i jedan od ranijih laureata, program "Slobodna zona" Kulturnog centra Rex.

Nagrada "Jelena Šantić" ustanovljena je kao dvogodišnja i prethodni dobitnici su Beogradski festival igre (2006), program "Slobodna zona" Kulturnog centra Rex (2008) i Književni festival "Na pola puta" u Užicu (2010).

Fond "Jelena Šantić" ove godine je ustanovio i posebno priznanje koje se dodeljuje za izuzetna dostignuća u oblastima kojima se Jelena Šantić bavila.

Ovo priznanje dodeljuje se časopisu za umetničku igru ORCHESTRA, jedinom stručnom časopisu u našoj zemlji u celini posvećenom svim vidovima umetničke igre.

Fond "Jelene Šantić" osnovala je 2005. godine Grupa 484 u cilju promovisanja vrednosti za koje se zalagala osnivačica Grupe 484 čuvena balerina i mirovna aktivistkinja Jelena Šantić (1944-2000).

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.