Izvor: Beta, 22.Sep.2011, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadjeno blago vredno milion i po evra

SOFIJA, 22. septembra 2011. (Beta-AFP) - Blago staro 4.000 godina, vrednosti procenjene na 1,5 miliona evra, nadjeno je početkom meseca ispod drveta na severu Bugarske, saopštio je u četvrtak regionalni arheološki muzej.

Dve bronzane sekire, sedam komada nakita od zlata i šest zlatnih odevnih ukrasa iz bronzanog doba našao je jedan 42-godišnji nezaposleni Bugarin koji je tražio metal za preprodaju. Blago se nalazilo ispod korenja jednog viševekovnog drveta u mestu Svištov.

Pronalazač, koji je jedno vreme krio otkriće, posle razgovora u policiji je bio prinudjen da blago preda gradskom muzeju. Prema bugarskom zakonu, predmeti koji pripadaju baštini moraju da budu predati državi.

"Ovo otkriće značajno doprinosi saznanjima o bronzanom dobu. U to vreme, zlato, srebro i bakar su već bili poznati, ali je upotreba bronze omogućila izradu orudja", izjavila je danas arheolog regionalnog muzeja u Velikom Trnovu Pavlina Vladkova.

..

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Blago staro 4 veka nađeno u Bugarskoj

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Sep.2011

Pod korenjem jednog drveta na severu Bugarske, u Svištovu, nadjeno je blago staro četiri veka, čija je vrednost procenjena na oko 1,5 miliona evra.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

PRONAŠAO MILIONSKO BLAGO SAKUPLJAJUĆI STARO GVOŽĐE

Izvor: Kurir, 22.Sep.2011

SOFIJA - Jedan 42-godišnji Bugarin koji je ostao bez posla i koji je spajao kraj s krajem tako što je sakupljao metalni otpad iskopao je pravo blago vredno 1,4 miliona evra. Kako prenosi AFP, neimenovani muškarac je pronašao sedam komada nakita, šest zlatnika i dve sekire iz bronzanog doba među...

Nastavak na Kurir...

Nađeno blago staro 4.000 godina i vredno milion i po evra

Izvor: Blic, 22.Sep.2011

Blago staro 4.000 godina, vrednosti procenjene na 1,5 miliona evra, nađeno je početkom meseca ispod drveta na severu Bugarske, saopštio je danas regionalni arheološki muzej. ..Dve bronzane sekire, sedam komada nakita od zlata i šest zlatnih odevnih ukrasa iz bronzanog doba našao je jedan 42-godišnji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.