Nacije koje ulažu u kulturu investiraju u svoju budućnost

Izvor: RTS, 29.Jun.2018, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nacije koje ulažu u kulturu investiraju u svoju budućnost"

Otvaranje Narodnog muzeja veliki je i svečani dan za kulturu i za našu zemlju, a nacije koje ulažu u kulturu investiraju u svoju budućnost, ocenila je premijerka Srbije Ana Brnabić na otvaranju Narodnog muzeja, koji je punih 15 godina bio zatvoren.
"Nakon 15 godina vratili smo građanima Srbije našu najznačajniju kulturnu ustanovu. Otvaranje dva velika muzeja za samo nekoliko meseci, Muzeja savremene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << umetnosti i Narodnog muzeja, potvrđuje da kultura dobija mesto koje joj zapravo oduvek pripada", naglasila je Ana Brnabić na svečanosti otvaranja Narodnog muzeja za posetioce.

U svom obraćanju pred predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković, članovima Vlade, predstavnicima diplomatskog kora, kulturnog života i velikog broja medija, rekla da je Narodni muzej srž naše kulturne tradicije i baštini remek dela vrhunskih srpskih i svetskih umetnika.
"Drago mi je što će se posetioci iz celog sveta upoznati sa bogatom kulturom i istorijom naše zemlje. Posebno je važno što će mladi ljudi iz Srbije sada imati priliku da vide i dožive naše najveće umetničko blago i dela svetskih poznatih umetnika. Kultura inspiriše, oplemenjuje i čini od nas bolje ljude, istovremeno podstiče društveni razvoj", naglasila je Brnabićeva.
Podsetila je da je na današnji dan, pre godinu dana u Skupštini, obećala da će otvoriti dve naznačajnije ustanove kulture - Muzej savremene umetnosti i Narodni muzej, koje su bila zatvorene i zapuštene i na mnogo načina simboli vremena u kojem je kultura bila potpuno marginalizovana, vremena političara koji su ih zatvarali i zapostavljali kulturu.
"Ovim pravimo važan korak ka budućnosti u kojoj cenimo stvaralaštvo i kreativnost, a kulturu stavljamo na mesto koje joj pripada", rekla je Brnabićeva.
Istakla je da je današnji događaj ujedno i dokaz potpunog kontinuiteta rada vlade i saradnje sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
"To je snaga Srbije, nepokolebljivost i borba da svakog dana otvaranjem fabrike po fabriku, muzej po muzej, grada po grad, podižemo Sribju i jačamo je dalje. Srećna sam i ponosna što su ova dva projekta od neprocenjivog značaja završena u prvih godinu dana ove vlade", rekla je premijerka.
"Da bismo gradili društvo u kojem je tim važan, bitno je da imamo kontinuitet, shvatanje da ne kreće sve od nas i da se ne završava sve sve sa nama, već da se preuzima štafeta, koja se predaje dalje. Mi smo priveli kraju posao koji je posle toliko godina pogrešnih poteza dovela u red vlada Aleksandra Vučić", naglasila je predsednica Vlade..
Obećava još jednom da zbog naše prošlosti i budućnosti ovo nije kraj bavljenja kulturom.
"Otvaranje Narodnog muzeja treba da nam svima bude ogroman vetar u leđa. Muzeji su veoma važni za svaki narod jer spajaju prošlost i sadašnjost, a mladima pružaju pogled u ono što je bilo i daju im inspiraciju za ono što može biti. Završetak radova i otvaranje Narodnog muzeja je kruna i timskog rada institucija i umetnika. To je saradnja uprkos razlikama. Moramo jedni druge da pdoržimo i zajedno kroačamo napred, pokazujemo svetu da smo misleća i kreativna nacija", rekla je Brnabićeva.
"Narodni muzej – srž kulturne tradicije"
Prema njenim rečima, Narodni muzej je srž kulturne tradicije i izuzetan spomenik kulture ne samo za našu zemlju, već i Evropu.
Ukazala je da vlada pridaje veliki značaj kulturi i da je samo na današnjoj sednici donela odluku o proglašenju četiri nova spomenika kulture - Srpska škola u Batajnici, dvorac "Nojhauzen" u Srpskoj Crnji, zgrada sa slikarskim ateljeima i galerijom salona Muzeja savremene umetnosti i Dom Saveza nabavljačkih zadruga državnih službenika u Beogradu.
U oktobru, kako je najavila, u Novom Sadu biće otvoren prvi kreativni centar u prostoru prve Svilare, kojim počinje realizacija niza aktivnosti programa Novi Sad evropska prestonica kulture 2021.
Najavila je i da će Srbija, po prvi put, iduće godine biti domaćin dva najprestižnija skupa – " Digital life design" i "World minds", koji će u Srbiju dovesti vodeće evropske  –naučnike, umetnike, privrednike da upoznaju naše najbolje stvaraoce u nauci i kreativnoj industiji.
Sa najvećom restrospektivnom izložbom Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti, kako je rekla, Srbija će sledeće godine ponovo postati centar umetničkog sveta i pažnje svetske javnosti.
"Sve ovo predstavlja buđenje kulture Srbije i stvaranje plemenitijeg boljeg okruženja za sve nas", rekla je premijerka.
Poručila je da u kulturi bidemo hrabri, spajamo sa inovativnošću, jer bez tradicije umetnost i kultura su bez identiteta, a bez inovativnosti su bez života.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.