Izvor: Blic, 28.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na čelu komisije Mihajlo Pantić

Na čelu komisije Mihajlo Pantić

Vlada Srbije je imenovala članove komisije koja će utvrđivati predloge za dodelu nacionalnih penzija istaknutim umetnicima.

Rešenjem Vlade, koje je objavljeno u najnovijem Službenom glasniku, utvrđeno je da će devetočlanom Komisijom predsedavati književnik Mihajlo Pantić.

Ostali članovi su: muzičar Borislav Dugić, glumac Zoran Cvijanović, vajar Svetomir Radović, dramski umetnik Milan Gutović, slikarka Ljiljana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Mićović, književnik Dragan Dragojlović, akademik i kompozitor Dejan Despić, muzičar i slikar Dragoslav Aksentijević.

Pet članova za Komisiju predložila su umetnička udruženja Srbije, a Ministarstvo kulture četiri člana (Zoran Cvijanović, Svetozar Radović, Borislav Dugić i Mihajlo Pantić).

Nacionalna penzija je priznanje umetnicima koji su doprineli ugledu Srbije u svetu. To je budžetski dodatak na njihovu redovnu penziju koja im se isplaćuje iz fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje. Za isplatu nacionalnih penzija iz budžeta Srbije je izdvojeno 36 miliona dinara.

Kako je ranije precizirao bivši ministar finansija Mlađan Dinkić, minimalni zajednički iznos nacionalne i redovne penzije biće 110.000 dinara, što znači da će onaj zaslužni umetnik koji, na primer, ima penziju od 50.000 dinara od države dobiti još 60.000.

Komisija treba da utvrdi kriterijume za dodeljivanje nacionalnih penzija.

Već juče, pošto su saznali ko su članovi komisije, među slikarima i vajarima mogle su se čuti opaske. Vajar Svetomir Radović, koga je delegiralo Ministarstvo kulture, nije član ni udruženja ULUS ni udruženja ULUPUDS. Da li će na ovaj podatak, koji smo dobili u ULUS-u, pomenuta dva udruženja reagovati za sada se ne zna. Inače, Ministarstvo kulture može da imenuje svog predstavnika u komisiji bez konsultacija sa bilo kojim umetničkim udruženjem.

Beta i M. Marjanović Zoran Cvijanović: Bićemo efikasni

'Nemogu da govorim o preciznim kriterijumima za odlučivanje o tome ko će biti nosioci nacionalnih penzija jer se komisija još nije sastala. Uostalom, nikakvo zvanično obaveštenje još nije stiglo do mene, ali ako je stiglo do vas stići će valjda i do mene. Svesni smo da je stvar prilično hitna, potrudićemo se da budemo efikasni, precizni i da iskoristimo vreme dok se ne sastane nova vlada.' Cvijanović je, kako kaže, član te komisije na predlog Ministarstva kulture.

T.Nj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.