NP: Umetnički savet umesto Upravnog odbora?

Izvor: B92, 15.Jul.2014, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NP: Umetnički savet umesto Upravnog odbora?

Narodno pozorište će u cilju unapredjivanja i osavremenjivanja rada i poslovanja ustanova kulture pokrenuti inicijativu da se ukinu upravni odbori i umesto njih formiraju umetnički saveti sa odgovarajućim zadacima i obavezama.

Tu inicijativu će, kako je navedeno, uputiti nadležnom Ministarstvu kulture i informisanja, premijeru i Ministarstvu pravde.

Kako je saopšteno iz nacionalnog teatra, predloženo rešenje će omogućiti znatno bolju saradnju ustanova sa osnivačem, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vladom Republike Srbije, olakšati komunikaciju i poboljšati kontrolu, koja će se po ovome principu praktično odvijati bez posrednika dok će upravljanje, a zajedno sa njime i odgovornost i obaveze, biti znatno više skoncentrisano u funkciji direktora ustanove i njegovih saradnika, uz izbegavanje čestih preklapanja nadležnosti i dužnosti.

Takođe, osnivač odnosno država će svoj kontrolni mehanizam u potpunosti ostvarivati preko nadzornih odbora koji osim što neće promeniti formu, imaće i veće nadležnosti i delokrug rada.

Ovakva promena, koja je saglasna sa evropskom praksom i koja će u mnogome olakšati i doprineti efikasnijem i odgovornijem upravljanju i rukovodjenju institucijama kulture, koincidira sa praksom da se u firmama, poslovnim bankama i drugim kompanijama upravni odbori zamenjuju izvršnim odborima, koji delimično preuzimaju njihovu ulogu, ali istovremeno ubrzavaju proces donošenja poslovnih odluka i poteza uz punu kontrolu istih, navodi se u saopštenju ustanove kulture od nacionalnog značaja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Narodno pozorište za umetničke savete

Izvor: RTS, 15.Jul.2014

U cilju unapređivanja i osavremenjivanja rada i poslovanja ustanova kulture Narodno pozorište će pokrenuti inicijativu da se ukinu upravni odbori i umesto njih formiraju umetnički saveti sa odgovarajućim zadacima i obavezama...Tu inicijativu će, kako je navedeno, uputiti nadležnom Ministarstvu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.