NIN-ova nagrada Vladimiru Tabaševiću za knjigu Zabluda Svetog Sebastijana

Izvor: RTS, 14.Jan.2019, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIN-ova nagrada Vladimiru Tabaševiću za knjigu "Zabluda Svetog Sebastijana"

Dobitnik 65. NIN-ove nagrade za roman godine je Vladimir Tabašević za knjigu "Zabluda Svetog Sebastijana", u izdanju "Lagune". Nagrada će biti svečano uručena narednog ponedeljka.
"Ovim delom autor se vraća samosvojnom izrazu koji je ponudio u svom prvom romanu pa čak i njegovim temama – ratnoj traumi, odnosu sa majkom, samoćama, ali sada kao sazreli pisac koji vlada jezikom, atmosferom i složenim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << motivima", zapisano je, između ostalog, u obrazloženju žirija.

Vladimir Tabašević je, posle proglašenja dobitnika, izjavio da mu je "dvostruka uloga Svetog Sebastijana" bila zanimljiv motiv za pisanje.
"Ta vrsta u nekom smislu dvostruke uloge Svetog Sebastijana, koji je bio vođa pretorijanske garde koja progoni hrišćane, a koji sa druge strane, u svom srcu neguje neku vrstu vere, neku vrstu nade, interesa za hrišćanstvo, u nekom zdravom smislu, ne u vulgarnom, bila mi je zanimljiva kao motiv i kao figura koja je nastavila da se kroz čitav roman provlači – u smislu da se odražava na subjekte junaka", rekao je Vladimir Tabašević.
U najužem izboru za 65. NIN-ovu nagradu bili su i romani: "Prekasno" Branke Krilović, "Odustajanje" Jelene Lengold, "Uhvati zeca" Lane Bastašić, "Deseti život" Saše Savanović i "Beogradski trio" Gorana Markovića.
O finalistima je odlučivao žiri koji čine Tamara Krstić, Marjan Čakarević, Branko Kukić, Ivan Milenković i Zoran Paunović.
Vladimir Tabašević je rođen 1986. u Mostaru pod punim imenom Bošnjak Tabašević Vladimir. Studirao je filozofiju u Beogradu.
Objavio je knjige poezije "Koagulum" (2010), "Tragus" (2011), "Kundak" (2012), "Hrvatski kundak" (2014).
Zastupljen je u pregledima i izborima savremene poezije: "Prostori i figure" (Službeni glasnik, 2013), "Restart" (Dom kulture Studentski grad, 2014), "Troje" (Samizdat, B92, 2016).
Njegov prvi roman "Tiho teče Misisipi" (Studio Znak, 2015) štampan je samostalno i našao se u užem izboru za NIN-ovu nagradu.
Osnivač je i jedan od urednika internet časopisa Prezupč, koji se bavi pitanjem klasnih odnosa u društvu.
Dobitnik je regionalne nagrade za priču "Rat", u okviru Biber festivala, i nagrade "Mirko Kovač" za najbolju knjigu mladog autora.
Živi u Beogradu.
Prethodni laureat NIN-ove nagrade je Dejan Atanacković za roman "Luzitanija".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vladimir Tabašević dobitnik Ninove nagrade za roman godine

Izvor: Večernje novosti, 14.Jan.2019

Dobitnik Ninove nagrade za roman godine je pisac Vladimir Tabašević, koji je nagrađen za delo "Zabluda svetog Sebastijana", koje je izdala Laguna BEOGRAD - Dobitnik Ninove nagrade za roman godine je pisac Vladimir Tabašević, koji je nagrađen za delo "Zabluda svetog Sebastijana",...

Nastavak na Večernje novosti...

Vladimir Tabašević dobitnik NIN-ove nagrade za roman „Zabluda Svetog Sebastijana“

Izvor: Luftika.rs, 14.Jan.2019

Vladimiru Tabaševiću pripala je NIN-ova nagrada za knjigu „Zabluda Svetog Sebastijana „, saopštio je danas žiri u beogradskom Dorćol Platzu.. Tabašević je 65. dobitnik NIN-ove nagrade, a odluku je doneo žiri koji je radio u sastavu Tamara Krstić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.