NAJSKUPLJU KAFANSKU PESMU NIJE NAPISAO BREGA, već ovaj književnik ovenčan nagradom za ŽIVOTNO DELO!

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Apr.2023, 22:43

NAJSKUPLJU KAFANSKU PESMU NIJE NAPISAO BREGA, već ovaj književnik ovenčan nagradom za ŽIVOTNO DELO!

"Kroz oblak se zrak probija, niko ne zna šta to sija!"

U okviru Tribine "Francuska 7", na istoimenoj prestoničkoj adresi na kpojoj se nalazi bajkovito uređeno Udruženje književnika Srbije, u petak veče, održano je autorsko veče velikog Dušana Kovačevića.

Književnik je predstavo svoje stvaralaštvo, a prikazan je i dokumentarni film o ovom našem akademiku. Bila je ovo prilika i da Miloš Janković, predsednik pomenutog udruženja, Kovačeviću >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uruči Povelju za životno delo, najznačajnije priznanje ovog Udruženja.

- Prvu nagradu sam osvojio još kao student, a za životno delo prvu još pre 10 godina. Bio je to za mene tada veliki šok. Sad sam se privikao na testamentarne nagrade. Godina 2023. mi je bitna i važna, jer je pre 50 godina bila premijera "Maratonaca" i "Radovana". Živim 50 godina od pisanja, a usput je došao posle film i moje režije - rekao je Kovačević.

Dušan Kovačević, savremeni srpski dramski pisac, scenarista, pozorišni i filmski reditelj, napisao je najbolje srpske drame, među kojima sasvim sigurno poznajete: Maratonci trče počasni krug , Radovan Treći , Ko to tamo peva, Balkanski špijun i Profesionalac. Po scenarijima Dušana Kovačevića snimljeni su mnogi filmovi: Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug, Balkanski špijun, Sabirni centar, Urnebesna tragedija, Podzemlje - Andrgraund, Profesionalac.

Samo u beogradskim pozorištima odigrano je više od 3.000 predstava koje je gledalo preko dva miliona gledalaca. Dela Dušana Kovačevića igrana su u više od 130 inostranih pozorišta i prevedena su na dvadeset pet svetskih jezika. Dobitnik je gotovo svih domaćih i izrazito značajnih stranih priznanja i nagrada za drame i scenarija, a nagrađen je i Zlatnom palmom za najbolji film na Filmskom festivalu u Kanu, kao i dvema nagradama za najbolji scenario na Filmskom festivalu u Montrealu. Naš najznačajniji dramski pisac je i laureat nagrade "Ivo Andrić" za ukupan životni doprinos srpskoj književnosti.

Na druženju s publikom recetovao je i svoju poeziju, ali i pesmu "Mesečina" koja je ušla u kafane. Svi misle da je ona delo Gorana Bregovića.

- "Mesečinu" sam napisao za film "Podzemlje": "Kroz oblak se zrak probija, niko ne zna šta to sija..." Postala je kafanska pesma. Ne možete na sve da imate uticaj - poručio je laureat.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.