Muzikom kroz vreme: Koncert za 115 godina umetničkog rada Biničkog

Izvor: Blic, 25.Sep.2014, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Muzikom kroz vreme": Koncert za 115 godina umetničkog rada Biničkog

Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" prirediće sutra uveče u Beogradu svečani koncert povodom svog dana - 26. septembra i 115 godina umetničkog rada.

Ansambl nastavlja tradicije prvog simfonijskog "Beogradskog vojnog orkestra" koji je formiran 26. septembra 1899. godine naredbom kralja Aleksandra Obrenovića.

Jedan od utemeljivača tog orkestra bio je i Stanislav Binički, kompozitor, vojni kapelnik, organizator muzičkog života u Srbiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << autor prve srpske opere "Na uranku" i patriotski nadahnutog marša "Na Drinu". Binički je 1899. godine kao dirigent stao na čelo "Beogradskog vojnog orkestra", preteče današnjeg Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane.

To je bio, kako navode hroničari i prvi organizovani oblik muzičkog stvaralaštva u Srbiji iz kojeg su, nekoliko decenija kasnije, nastali i drugi orkestri - Orkestar beogradske opere (1920), Orkestar beogradske filharmonije (1923) i Radio orkestar (1927).

Ansambl "Binički" dostojno nosi to ime i decenijama nastavlja plemenitu misiju, uporedo afirmišući muziku iz naše i svetske muzičke baštine.

Muzika koju izvodi ansambl snimljena je na više od 300 gramofonskih ploča, kaseta i CD-a, a na tim snimcima nalazi se više od 2.000 raznovrsnih kompozicija, koje predstavljaju svojevrsnu muzičku antologiju.

Svečani koncert "Muzikom kroz vreme" biće održan u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije, najavilo je Ministarstvo odbrane.

Pod dirigentskom palicom Vojislava Bubišše Simića, Pavla Medakovića i majora Igora Mitrovića nastupiće solisti Jadranka Jovanović, Merima Njegomir, Danka Stojiljković, Božžidar Boki Miloššević, Slavko Nikolić i Dejan Pešić.

Dan i godišnjicu pripadnicima Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički" četitao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

"Nastavljajući tradicije prvog simfonijskog „Beogradskog vojnog orkestra“ iz davne 1899., decenijama nastavljate plemenitu misiju i dostojno nosite ime kompozitora i dirigenta Stanislava Biničkog, uporedo afirmišući muziku iz naše i svetske muzičke baštine", naveo je on u čestitki.

Diković je istakao i da je taj ansambl, učešćem na mnogobrojnim muzičko-scenskim svečanostima i festivalima u zemlji i inostratsvu promovisao vrhunske umetničke vrednosti, prenela je Vojska Srbije na svom sajtu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.