Izvor: Blic, 07.Sep.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzika za ritam predstave

Muzika za ritam predstave

U subotu, 8. septembra, u 'Barutani' nastupa grupa 'Vrooom', zatvarajući letnji ciklus aktivnosti započet nastupom na 'Exit festu' u Novom Sadu. Biće to mogućnost da se čuje muzika sa novog albuma 'Ventilacija' (Felix records). Grupa je aktivna od 1997. i objedinjuje specifičnim zvukom 'kabaretsku muziku, melodije Balkana i savremene ritmove Zapada (tehno, drum’n’bass, trip-hop)'. Branislav Potić, sagovornik 'Blica', svira elektronske bubnjeve >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u bendu.

Po čemu se sećate letošnjeg nastupa na 'Exit festu'?

- Počeli smo koncert, naravno, kada i 'Kosheen' na svojoj sceni. Kada je publika po završetku njihove svirke počela da dolazi, praktično smo odsvirali još jedan koncert. Tako nas je videlo svih desetak hiljada prisutnih, a na početku ih je bilo blizu dve hiljade. Šta su prednosti a šta mane koegzistencije sa pozorišnom trupom 'Torpedo'?

- Odigrali smo i predstavu 'Overlapping' sa 'Torpedom', na pozorišnoj sceni novosadskog festivala. 'Vrooom' je od početka rada trupe stalni član, iako smo delovali i samostalno. U svim predstavama izvodi muziku, i to uživo, posebno u velikom broju predstava reditelja Anje Suše i Darijana Mihajlovića. Raditi sa pozorišnom trupom je specifično i nimalo jednostavno: ne obraćaš se samo publici ili ostalim muzičarima, već i glumcima dajući im 'ritam predstave'. Tu se stvara posebna interakcija koju normalan bend na koncertu ne može da doživi. Kakvi su vaši utisci sa nedavne turneje po Sloveniji?

- Pored Ljubljane i Maribora, nastupali smo i u Ajdovščini, postojbini 'Fructala', ali i fenomenalnog vina, Velenju, Postojni i Brežicama, gde smo imali verovatno najbolji koncert u istoriji grupe i jeli najbolji gulaš. Svirali smo na obodu neke male šume, bine nije bilo, stajali smo na zemlji, pa smo možda publici i na taj način prenosili energiju. Sve je u komunkaciji s ljudima bilo iskreno, veselo i nasmejano.

Elektronski bubnjevi neophodan su deo 'nove organske' muzike koju i 'Vrooom' izvodi. Zašto veliki značaj pridajete tehnološkoj komponenti?

- Elektronski bubnjevi su stvarno dobar instrument, mada njih i ne treba doživeti kao bubnjeve. Postoje mnoge moderne sprave koje su 'programabilne' tj. koriste nepresušne banke zvukova, ne zahtevajući živo sviranje. 'Vrooom' jeste savremen bend, ali i dalje, muziku izvodi 'mehanički' koristeći pri tom sempler posebno konstruisan za žive nastupe. M. Pavlović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.