Izvor: Blic, 16.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzika za opuštanje

Muzika za opuštanje

Violinistkinja Tijana Milošević je objavila album 'Tijana Milošević & World Contakt' u produkciji PGP RTS-a, u kojem se, nakon izleta u svet pop muzike, pozabavila nekim za nju novim muzičkim pravcima.

Album je rađen godinu dana u Atini, a miks je rađen u Beogradu, u studiju Borisa Bunjca. S Tijanom je radilo tridesetak muzičara iz celog sveta - Amerike, Japana, Kine, Egipta i s Balkana, a takva internacionalna postava morala je da ostavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << traga i na albumu.

'To su uglavnom moje kolege i kolege mog supruga, koje rade u Grčkoj. To je ‘world music’ album sa elementima etna, džeza, malo klasike, ambijentalne muzike...', kaže Tijana za 'Blic' i dodaje:

'Ja i privatno veoma volim tu vrstu muzike jer me opušta.'

Poznata violinistkinja kaže da nije imala izrazitu nameru da snimi ovaj album i da je snimanje krenulo spontano.

'To je počelo tako što smo kompozitora Vojislava Ivanovića moj suprug Zoran Caušević i ja sasvim slučajno sreli u jednom džez klubu u Atini, krenula je neka priča o muzici, i on je pomenuo nekoliko ideja. Pošto moj suprug ima studio, počele su kolege i prijatelji da dolaze kod nas na opuštenu kaficu i svirku. Tako je sve počelo, a sada, eto, izlazi album u produkciji PGP-a.'

Većina kompozicija na albumu su instrumentali, čiji su autori Caušević i Ivanović, osim dve numere, 'Zajdi, zajdi' i 'Što te nema' (pesma Alekse Šantića), u kojima se Tijana Milošević oprobala i kao pevačica.

'Nije baš da ja sad želim da gradim pevačku karijeru, tu je reč o tretiranju glasa više kao instrumenta nego glasa kao glasa, to je više u ‘buda bar’ fazonu.'

S Tijanom, koja je već u poodmakloj trudnoći, razgovarali smo između dve probe Beogradske filharmonije, u koju se, posle jednogodišnje pauze nedavno vratila. Klasika, naravno, ostaje njena najveća ljubav.

'Najbolje se osećam u klasici. To je moj prioritet, nešto što sam izučavala od četvrte godine, nešto što još uvek izučavam, i verovatno ću to raditi do kraja života. A ovo ostalo su lepi odušci, lepi izleti, lepe promene. Sve to, uključujući i rad s pop muzičarima, mi je veoma prijalo. Pošto živim na relaciji Beograd - Atina, protekle godine sam dosta radila s njihovom pop zvezdom Helenom Paparizu, i to mi je bilo dragoceno iskustvo.'

Širokoj publici Tijana Milošević je najpoznatija kao član orkestra koji je Željka Joksimovića pratio na 'Evroviziji', festivalu koji poštovaocima klasične muzike baš i nije blizak. Tijana, međutim, tu ne vidi veliki problem.

'Možeš da se smatraš kompletnim muzičarem tek kad prođeš kroz sve žanrove. Ako ti nešto osećaš, ako nešto nosiš u sebi, onda to nije problem. Privatno nikad ne bih slušala Željka Joksimovića, jer me jednostavno ne privlači ta vrsta muzike, ali posao je posao, i ako smo i on i ja pronašli svoj interes, onda je to u redu. Tako je i u životu, a ne samo u muzici', kaže Tijana za 'Blic'.

'Muzika na ovom mom albumu baš i nije sasvim komercijalna, trudili smo se da sve bude na nivou, doduše imajući u vidu i širu publiku. Čini mi se da smo napravili dobar spoj. Uostalom, proverite.'

M. Vukelić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.