Izvor: Glas javnosti, 27.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzika se vidi

Jubilarni 40. Bemus jedna od najstarijih i najreprezentativnijih manifestacija umetničke muzike biće održan od 3. do 17. oktobra, a svečano će ga otvoriti u Centru „Sava“ orkestar Beogradske filharmonije koji će, pod vođstvom dirigenta Marka Gorenštajna, sa violončelistom Johanesom Mozerom, izvesti naručenu kompoziciju domaćeg autora Zorana Erića, kao i Petu simfoniju Čajkovskog i Šostakovičev Koncert za violončelo i orkestar br.1.

Sreten Krstić, umetnički direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << 40. Beogradskih muzičkih svečanosti istakao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da nema ničeg posebnog u programu jubilarnog Bemusa i da se kao i prethodne godine vodilo računa o zastupljenosti različitih muzičkih pravaca.

Svetska ostvarenja

- Poznato je da je uobičajena praksa da se velika imena i njihov nastupi dogovaraju više godina unapred, za šta mi nismo imali vremena, ali uprkos tome mislim da ćemo imati dobar program i videti svetska ostvarenja, u domenu klasične muzike, ali i savremene opere i baleta. S obzirom na prošlogodišnji uspešan koncept, ponovo smo uvrstili džez koncerte u program, u kome će publika moći da čuje svetsku džez legendu Žak Lusija i našeg Dušana Gojkovića koga ne treba posebno predstavljati - rekao je Krstić.

U raznovrsnom programu predstojećeg 40. Bemusa, 14. oktobra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu srpsku premijeru imaće opera „Maratonci“ Isidore Žebeljan, koja je nastala prema motivima kultne drame Dušana Kovačevića „Maratonci trče počasni krug“.

OHRIDSKA LEGENDA

Povodom jubileja, prvi put na Bemusu će biti izvedeno i integralno izdanje „Ohridske legende“ Stevana Hristića, u trajanju 100 minuta, u koje je uključen i film reditelja Miloša Đukelića rađen u koprodukciji sa Festivalom „Ohridsko leto“. „Ohridsku legendu“ beogradska publika imaće priliku da čuje u Centru „Sava“ na zatvaranju 40. Bemusa u interpretaciji Simfonijskog orkestra RTS sa dirigentom Bojanom Suđićem.

Libreto za to delo, koprodukciju s Festivalom u Bregencu i Novom operom u Beču, napisali su kompozitorka, Borislav Čičovački i Milica Žebeljan, a reditelj je Nikola Rab. Osim Orkestra Isidore Žebeljan, pod vođstvom dirigenta Premila Petrovića, nastupiće i Internacionalni kast pevača - solista.

- Opera je primljena izuzetno kod austrijske publike na festivalu u Bregencu, a meni je posebno zadovoljstvo što će biti izvedena i u Beogradu. Umetnički direktor festivala u Bregencu mi je 2003. godine poručio operu na temu crne komedije sa mogućnošću da bude sa ovih prostora, i naravno odmah sam setila drame Dušana Kovačevića. Nakon završetka tražila sam da operu na svetskoj premijeri izvode naši muzičari iako to nije praksa, što su ono prihvatili. Opera će se na Bemusu izvoditi na nemačkom jeziku, ali bih volela da jednog dana bude izvođena i na srpskom - kazala je kompozitorka Isidora Žebeljan.

Prateći programi

U Kolarčevoj zadužbini 7. oktobra nastupiće i Kvartet Eben sa violončelistkinjom Majom Bogdanović, a među učesnicima su i virtuozi di Paganini i violinista Ingolf Turban, Ansambl limenih duvača Blechschaden, pod vođstvom Boba Rosa, violinista Dejvid Geret, kao i čuveni domaći džez trubač Duško Gojković, koji će 8. oktobra nastupiti na Kolarcu sa svojim Samit oktetom.

Veliki spektakl posetioce Bemusa očekuje 10. oktobra u Centru „Sava“gde će gostovati ruski savremeni balet, širom sveta proslavljenog Borisa Ejfmana sa predstavama „Don Kihot“ i ruski „Hamlet“, dok će 11. oktobra Pozorištu lutaka „Pinokio“ biti izvedena lutkarska predstava „Bastijen i Bastijena“ u adaptaciji libreta i režiji Nikole Zavišića.

LJubitelji etnomuzike moći će 12. oktobra na Kolarcu da prisustvuju koncertu grupa Moba (Srbija), Drevo (Ukrajina), Ruskaja muzika (Rusija) i Trys keturiose (Litvanija), dok će iste večeri u Centru „Sava“ nastupiti Jacljues Loussier trio (klavir, kontrabas, perkusije).

Muzika ranog 17. veka biće predstavljena na nastupu Ansambl le poeme harmoniljue 13. oktobra u Ateljeu 212, gde će dva dana kasnije biti izveden i „Međučin“ poznatog koreografa Jožefa Nađa, koji je i osmislio projekat.

U okviru pratećeg programa Bemusa u „Muvi baru“ biće promovisan dokumentarni DVD o programima u protekle četiri decenije sa komentarima, fotografijama i video-zapisima, dvojezična publikacija o 40-godišnjici Bemusa, dok će „Kvartet Eben“ 8. oktobra od 23 časa održati džez sešn.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.