Muzika između Hendriksa i jevrejskog folka

Izvor: Blic, 22.Avg.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzika između Hendriksa i jevrejskog folka

Izraelski etnodžez bend „Common Bond" nastupiće u nedelju 24. avgusta (u 21 čas) u bašti „Sava centra". Muzika ovog sastava predstavlja mešavinu muzičkih motiva Balkana, Bliskog istoka, Afrike i Latinske Amerike, a njihov frontmen Kobi Šefi za „Blic" kaže da je grupa do svog zvuka došla zahvaljujući bogatom kulturnom nasleđu Izraela, koje su uklopili sa džezom, bluzom i rokenrolom.

„U Izraelu postoji mešavina kultura, pa je tako moja baba poreklom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz Bugarske, drugi deda i baba su iz Nemačke, imam korene i iz bivše Čekoslovačke, Turske... Kada odrastate u Izraelu u malom mestu, prirodno je da čujete mnogo muzike sa raznih strana sveta, pa i Balkana", kaže Šefi. Ipak, on dodaje da je na njegov lični muzički ukus, a kasnije i na muziku „Common Bond" najviše uticao susret sa rokom, bluzom i džezom. „Za mene kao glavnog autora u bendu svi ti uticaji su prisutni, ali prekretnica je bila kada sam sa deset godina slušao Hendriksa. Moj pogled na muziku dolazi iz roka, bluza i džeza, na koje onda dodajem sve ostalo". Prema Šefijevim rečima, bluz se može prepoznati u muzici svih krajeva sveta, pa i u pesmama bugarskih pevačica.

Objašnjavajući ime benda, za „Blic" još kaže da je ono nastalo zbog karaktera grupe, jer je neko došao iz klasike, neko iz afričke muzike, ali da im je svima zajedničko to što na muziku gledaju kao na umetnost koja se obraća svima i da svako ima pravo da nešto u nju unese. „Pokušavam da unesem reč ljubav u muziku, što znači pozitivnu energiju. Mi nismo velike zvezde, pa zato publika prvo mora da dođe na naše koncerte da bi imali o nama neko mišljenje, a dosadašnje iskustvo mi govori da nas odlično razumeju ljudi svuda gde smo svirali. Evo, ne sećam se nekog našeg koncerta bez bisa!", kaže Šefi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.