Muzička košnica u kojoj zuje sve melodije planete

Izvor: Danas, 15.Sep.2014, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzička košnica u kojoj zuje sve melodije planete

Aleksandra Denda, mlada pevačica iz Beograda, po završetku školovanja na džez odseku Muzičke škole "Stanković", verujući u svoj talenat i uloživši sve svoje biće u jasno definisan cilj - da se profesionalno usavršava na Berkliju i odatle gradi internacionalnu karijeru - započela je studije na ovom prestižnom koledžu 2011. godine.

Diplomirala je nakon samo dve i po godine. Sada živi u Njujorku, gde predvodi dva autorska muzička projekta, sarađuje sa brojnim muzičarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << i radi kao instruktorka pevanja.

Multikultivator iskoristio je Aleksandrin kratak boravak u Beogradu da priredi muzičku radionicu za glas Freedom Is The Voice, koja će se održati u Ustanovi kulture Parobrod 17. septembra kao deo projekta Multiverzitet. Pored radionice biće održan i Berklee Info Session, na kojem će Aleksandra podeliti iskustva i praktične savete u vezi sa audicijom i studijama na Berkli koledžu. Učešće na radionici je besplatno, prijava je obavezna, a formular za prijavu može se naći na sajtu Multikultivatora. U susret ovom projektu Aleksandra Denda govori za Danas.

- Ono što izdvaja Berkli kao muzički koledž je raznovrsnost u svakom smislu - što muzičkih žanrova, smerova koji pokrivaju sve aspekte muzičke industrije, interesantna i šarenolika demografija kako studenata, tako i profesora. Kao student ove institucije primetila sam sve očiglednije preusmeravanje na World Music proteklih par godina i u skladu s tim isticanje globalnog karaktera i kvaliteta ove škole. U toj muzičkoj košnici gde zuje sve melodije ove planete odlučila sam se da izaberem smer koji će mi dati najviše slobode u izboru predmeta i istovremeno mi pomoći da postanem svestan, vičan i svestran, pre svega muzičar, ne samo vokal. Odlučila sam se za Professional Music Major (koji vam daje slobodu da sami napravite svoj kurikulum) sa fokusom na Vocal Performance & Songwriting. Moj izbor predmeta je bio nekonvencionalan za tipičnog studenta pevanja i često sam na časovima bila okružena isključivo instrumentalistima, što je, verujem, dosta uticalo na način na koji čujem, osećam i razumem muziku s jedne strane, a s druge strane me je konstantno podsticalo da od sebe očekujem više i bolje.

Tokom studiranja verovatno ste ostvarili kontakte sa studentima iz raznih zemalja s obzirom da trećinu studenata čine stranci. Koliko je to za vas bilo značajno i od pomoći tokom studija?

- U toj činjenici i broju leži jedna posebna čar ove škole. To što sam imala prilike da učim, stvaram, sarađujem i da se družim sa talentovanim muzičarima iz raznih džepova planete je u značajnoj meri obogatilo moju ličnost i duh, upoznalo me sa istorijom i kulturnim odlikama raznih naroda na neposredan i jedinstven način. Takva sredina je učinila da postanem svesnije, saosećajnije i obrazovanije biće i probudilo znatiželju da se bolje upoznam sa tradicionalnom kao i modernom muzikom različitih kultura i država. Kao finalni rezultat svog tog druženja i razmene, iako bez plana i koncepta u tom smislu, svaki član mog benda je iz neke druge države - od Malezije, preko Indije, Bangladeša, Egipta, Italije, Španije, Brazila, Haitija do Tenesija.

Po završetku studija odlučili ste da se nađete "s druge strane rampe", odnosno da postanete muzički pedagog.

- Desilo se prilično spontano i sa sobom je donelo nove lekcije i izazove, kao i divan osećaj ispunjenosti kada uspeš da pomogneš nekome da iznenadi sebe i postigne nešto što nije verovao da može.

Manje od godinu dana po završetku studija, u Njujorku vodite dva autorska muzička projekta i sarađujete sa brojnim muzičarima iz različitih krajeva sveta. Koliko je veliki i težak taj korak kojim se snovi ostvaruju?

- Kada započinješ celu dogodovštinu, čini se da je jedini način da dođeš do tamo da poletiš, a onda shvatiš da sve kreće sa prvim korakom i često je taj prvi korak pun oklevanja i sumnji. I onda vođen nekim ludim entuzijazmom kreneš da hodaš. Međutim, ubrzo se to koračanje pretvori u neki ples, tako da nekad poskočiš, nekad kružiš, a nekad moraš da se vratiš par koraka unazad kako bi uhvatio zalet.

Koji projekat / saradnja vam je do sada bio najveći izazov?

- Bilo ih je dosta i čini se da se granica stalno pomera. Različiti projekti i saradnje su na različite načine i na različitim aspektima predstavljale izazov, tako da nije lako odabrati. Voditi autorski projekat je definitivno izazov na mnogim frontovima i na osnovu tog kriterijuma bih mu pridala posebnu važnost. Ovaj scenario je poprilično donkihotovski i iziskuje da konstantno balansirate između uloga umetnika, kompozitora, producenta i menadžera. Traži puno posvećenosti, marljivosti, poverenja, kreativnosti i istrajnosti.

Da li i u kojoj meri gradite / održavate profesionalne kontakte u Srbiji?

- Održavam i negujem prijateljstva sa kolegama koji su u Srbiji i međusobno se bodrimo i delimo linkove, impresije i savete. Održavam kontakte i sa kolegama i prijateljima iz Srbije koji su trenutno ili već dugo u inostranstvu. Takođe sam u kontaktu sa Multikultivatorom, organizacijom istančanog sluha i velikih ideja koja je organizovala Berkli audiciju u Beogradu i koja nastavlja da prati berklijevce koje su poslali preko bare. Zahvaljujući ovoj saradnji imam neophodnu podršku i mogućnost da realizujem vokalnu radionicu i kroz nju pružim parče Berklija ljudima u Beogradu.

Ne postoji recept za uspeh, ali iz svog dosadašnjeg iskustva šta biste mogli da poručite našim srednjoškolcima, bilo da se bave muzikom ili nečim sasvim drugačijim?

- Rekla bih im da neguju svoje kvalitete i da veruju da njihov talenat, trud i elan mogu da ih odvedu do čudesnih prostranstava. Takođe bih im savetovala da nađu, prepoznaju, one retke, slične sebi, sa velikim snovima i besmrtnom maštom, jer je u društvu sve uvek lepše i lakše.

Berkli koledž kao švedski sto

Često, pokušavajući da nekome približim ideju Berkli koledža, poredim ga sa švedskim stolom gde vam je na raspolaganju neverovatan izbor raznovrsnih začina i specijaliteta ovog sveta, ali gde morate sami da ustanete, uzmete tanjir, odaberete ono što želite u količini i odnosu koji vama odgovara. Tako da vam Berkli daje onoliko koliko rešite da uložite truda.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.