Muzej u pokretu

Izvor: Glas javnosti, 10.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej u pokretu

Cilj ovog projekta, koji koordinira viši kustos Žana Gvozdenović, je da u periodu rekonstrukcije zgrade Muzeja tokom 2008. i 2009. godine, predstavi gradovima u Srbiji svoje bogate fondove, a svečano otvaranje izložbi u Novom Sadu održaće se na Trgu galerija u petak, 12. septembra 2008. godine, u 19 časova.

Dva segmenta postavke

Postavka izložbe „Pokret u skulpturi / Skulptura u pokretu“ bavi se načinima predstavljanja izraza pokreta u skulpturi kroz dve mogućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << čitanja skulptorske forme: putem konvencionalnog shvatanja i opisivanja pokreta i recepcijom skulpturalne forme uočavanjem nagoveštenog pokreta. Ovakva koncepcija izložbe biće prezentovana na skulptorskim remek-delima 16 autora iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti, među kojima se nalaze vajari zastupljeni u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog (Risto Stijović, Sreten Stojanović, Sava Sandić), kao i drugi umetnici čija dela su obeležila istoriju nacionalne umetnosti 20. veka (Petar Palavičini, Olga Jančić, Vojin Bakić, Vladeta Petrić...). Ukupno 26 dela formiraju dva segmenta postavke. U prvom su predstavljene mogućnosti „pokreta u skulpturi“, što je svojstveno izrazu pokreta figuralne forme, dok drugi segment izložbe tretira fenomen „skulpture u pokretu“, sagledavajući stanje pokreta ostvareno energizacijom mase ili nagoveštenim dinamizmom oblika kao bitan činilac u savremenoj orijentaciji prema skulpturi. Stoga je cilj izložbe da ukaže na taj novi aspekt pokreta u skulpturi kroz uočavanje potencije pokreta u stanju latentne, naslućene energizacije forme, čime se otvaraju i nove mogućnosti čitanja plastičnih oblika.

PROMOCIJA VREDNIH  SADRŽAJA

Zajednički nastup Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u promovisanju vrednih sadržaja centralne muzejske institucije u Srbiji, Muzeja savremene umetnosti iz Beograda, osmišljen je u duhu skretanja pažnje novosadskoj javnosti na najznačajniji muzejski prostor Novog Sada, Trg galerija, na kojem već skoro pola veka egzistiraju tri reprezentativne institucije: Galerija Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Poklon-zbirka Rajka Mamuzića.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog je prvi u nizu muzeja iz Srbije koji će predstaviti ovu značajnu izložbu, koju će zatim preuzeti Narodni muzeji u Šapcu i Kraljevu. Autorka izložbe, koja će trajati do 5. oktobra je viši kustos Rajka Bošković.

Što se tiče druge izložbe „Grad - hronike urbanog prostora“, opšte je poznato da je grad kao tema izuzetno zastupljen u jugoslovenskoj umetnosti 20. veka, počevši od predstava grada koje napuštaju idealizovani pejzaž i istorijsku kompoziciju i okreću se neposrednom kontaktu sa okruženjem s jedne, sve do gradskih motiva u funkciji kritičkog osvrta na savremeni život i produkte masovne potrošnje moderne civilizacije, s druge strane. Kroz taj proces moguće je pratiti razvoj ove teme od jednostavne umetničke inspiracije do predstave kao estetsko-kritičke dimenzije javnog prostora.

Remek dela 20. veka

Ideja o saradnji Galerije Matice srpske sa Muzejem savremene umetnosti podstaknuta je činjenicom da obe institucije u svojim fondovima čuvaju slikarska remek-dela 20. veka. Na ovoj izložbi kroz ostvarenja Bete Vukanović, Milana Konjovića, Save Šumanovića, Koste Hakmana, Nedeljka Gvozdenovića, LJubice-Cuce Sokić, Milene Pavlović-Barili, Nikole Graovca, Peđe Milosavljevića, Ksenije Divjak, Aleksandra Lukovića, Marija Pregelja i drugih, moguće je pratiti razvoj urbanog prostora i njegovih simboličkih strana, postojanje centra i periferije, odnos među kategorijama urbano-ruralno, gradsko-seosko, koegzistenciju mnogobrojnih različitih kulturnih identiteta. Izbor od 56 radova 43 autora u različitim tehnikama (ulje, akrilik, tempera, akvarel, gvaš, litografija) fokusiran je na određene fenomene i kulturne modele adekvatne prirodi gradske sredine. Cilj izložbe je da na primerima iz zbirki Muzeja savremene umetnosti istraži i prezentuje različite predstave grada sa načinima i organizacionim formacijama kulture življenja u njemu, statusom pojedinca i kolektivnog identiteta. Autorke postavke, koja će biti otvorena do 7. oktobra, su kustos Mišela Blanuša i viši kustos Žaklina Ratković.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.