Muzej savremene umetnosti otvoren od juna

Izvor: Glas javnosti, 19.Maj.2012, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej savremene umetnosti otvoren od juna

BEOGRAD - Muzej savremene umetnosti na Ušću biće, makar delimično, otvoren za javnost od kraja juna "neizložbom" na kojoj zajednički rade muzejski kustosi i tim umetnika, izjavila je direktorka MSU Branislava Anđelković.

"Muzej na Ušću predugo stoji zatvoren i mnogo je već investirano u njega i moramo da zaštitimo tu investiciju, jer nismo dovoljno bogati da pustimo da ono šta smo investirali sada propadne", rekla je Anđelkovićeva.

Ona je dodala da je zbog toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << MSU odlučio da, i pored manjka sredstava, "udahne poljubac života" i počne aktivnosti na Ušću kako bi privukli pažnju javnosti i na taj način izvršili pritisak na donosioce odluka.

Prema njenim rečima, za potunu rekonstrukciju zgrade MSU potrebno je šest miliona evra. Do sada je manje-više završena prva faza rekonstrukcije, odnosno depoi i radionice stručnih službi i krov. Za drugu fazu, koja podrazumeva unutrašnje instalacije, fasadu i spoljašnje uređenje muzeja, potreban je novac koji, u ovom trenutku, deluje nedostižno.

Anđelkovićeva je rekla da je za ovu godinu za održavanje objekata MSU - uključjući i zgradu Legata Čolakovića na Dedinju koja je gotovo u potpunosti završena - izdvojeno 24 miliona dinara.

"Jedan deo smo utrošili na završetak Legata Čolakovića, a ostatak od 18 miliona dinara, što je 'kap u moru', biće iskorišćeno da se pokrije deo troškova i krene sa vraćanjem slika i umetnina na Ušće kao i na povratku dela osoblja", rekla je ona.

Krajem juna biće otvoreni neki od prostori muzeja na Ušću timskim projektom koji Anđelkovićeva naziva "neizložba", odnosno umetničke intervencije u samom prostoru muzeja.

"Ima mnogo mladih umetnika kojima muzej nedostaje ne samo kao mesto za izlaganje, već i simbolična tačka u radu svakog umetnika. U junu ćemo načiniti prve korake u vraćanju posetilaca na Ušće", rekla je ona."Nije normalno živeti u zemlji bez muzeja", dodala je Anđelkovićeva.

"Ovo pitanje se ne može još dugo odlagati. Uskoro ćemo imati novu vladu i mislim da pitanje rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti nije pitanje Ministarstva kulture, već vlade Srbije.Ta vrsta odluke mora na taj način da se donosi, jer ovo nije investiranje u programe, manifestacije, nešto na godišnjem nivou, već se radi o kontinuitetu, o identitetu ovog naroda", rekla je Anđelkovićeva.

Ona je zapitala da li sada, kada je Srbija dobila kandidaturu za pridruživanje EU, iko sme da se pojavi u Briselu i kaže da dva ključna muzeja u ovom trenutku ne rade.

Kada je reč o budućim planovima MSU, Anđelkovićeva je navela da će tokom leta u Legatu Čolakovića biti dva meseca otvorena izložba "Građanski modernizam i popularna kultura u periodu 1918 -1941" koja će biti atraktivna za sve goste Beograda.

"Zgrada na Ušću 2015. godine slavi 50 godina od otvaranja i potrudićemo se da to obeležimo na dostojan način i da se potpuno vratimo i zasvetlimo na Ušću u svakom pogledu", rekla je Anđelkovićeva.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.