Muzej savremene umetnosti obeležio 50 godina

Izvor: RTS, 22.Dec.2015, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej savremene umetnosti obeležio 50 godina

Muzej savremene umetnosti je na simboličan način obeležio 50. godišnjicu otvaranja zgrade na Ušću uručivši zahvalnice institucijama i pojedinacima koji su svojim delima doprineli poslovanju muzeja. Muzej se, takođe, zahvalio i višegodišnje medijskom partneru Radio-televiziji Srbije.
Zahvalnice MSU-a dodeljene su institucijama sa kojima Muzej ima dugogodišnju uspešnu saradnju i sa kojima je ostvario >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << brojne partnerske projekte - Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Narodnoj banci Srbije, Narodnoj biblioteci Srbije, Institutu za književnost i umetnost u Beogradu, Muzeju istorije Jugoslavije i EUNIC mreži inostranih kulturnih centara u Srbiji, zatim Advokatskoj kancelariji Mikijelj Janković & Bogdanović.

Muzej se takođe zahvalio i višegodišnjim medijskim partnerima Radio-televiziji Srbije i preduzeću Politika novine i Magazini, kao i pojedincima, poklonodavcu legata Miroljubu Todoroviću i darodavcima većeg broja umetničkih dela Savi Šaronjiću i Dimitriju Mariću.
Vršilac dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada izjavio je da su kolektiv i Stručno veće muzeja izneli predlog Ministarstvu kulture i informisanja da se Miodragu B. Protiću, inicijatoru osnivanja i prvom upravniku MSU-a, posthumno dodeli odlikovanje za zasluge iz oblasti kulture.
Muzej savremene umenosti je u 2015. godini realizovao 20 izložbi, 40 pratećih programa i objavio sedam publikacija, navedeno je u saopštenju.
Za 2016. godinu su u planu samostalne izložbe domaćih umetnika Branisalva Nikolića, Jelene Jureše, Aleksandrije Ajduković, dok se iz kolekcije MSU izdvajaju izložbe iz Legata Vaska i Zlate Pregelj i izložba radova Đorđa Andrejevića Kuna.
Od međunarodnih izložbi planirana je saradnja sa Zaheta nacionalnom umetničkom galerijom iz Varšave, saradnja sa Mestnom galerijom iz Ljubljane i izložba "Anatomske mere", koja pored internacionalnih umetnika, predstavlja i dela iz kolekcije MSU.
Nastaviće se projekat digitalizacije bibliotekačke građe, a u pripremi su i dve međunarodne konferencije, kao i brojni prateći i edukativni programi.
Muzej savremene umetnosti je od 2007. godine zatvoren za javnost zbog rekonstrukcije.
Posle više niza pomeranih rokova za završetak radova, ministar kulture Ivan Tasovac najavio je 2014. da će MSU biti otvoren za 50. rodendan, 20. oktobra 2015, ali je početkom oktobra Muzej saopštio da obustavlja javnu nabavku za rekonstrukciju, adaptaciju i dogradnju, te da će raspisati novu.

Nakarada je početkom ovog meseca izjavio da bi u januru 2016. trebalo da bude raspisan novi tender za završetak rekonstrukcije MSU.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.