Muzej podunavskih Nemaca u Somboru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2019, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej podunavskih Nemaca u Somboru

Sombor će biti prvi grad u kome će biti otvoren Muzej podunavskih Nemaca. Podršku toj inicijativi dao je i centralni Muzej podunavskih Švaba iz Ulma.

Gradski muzej Sombor potpisao je sporazum o saradnji sa Centralnim muzejom podunavskih Švaba iz Ulma. Cilj muzeja iz Ulma je saradnja za regionima u kojima su živeli ili i danas žive podunavske Švabe, a Grad Sombor ovim sporazumom nastavlja širenje kulturne saradnje.

"Ta kultura je zapravo i kultura naše zajedničke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istorije koju imamo ovde sa ovim narodima i to je kulturno nasleđe koje treba da negujemo. Cilja saradnje je zajednička realizacija raznih projekata, kao što je razmena muzejskih eksponata", kazao je direktor Centralnog muzeja podunavskih Švaba iz Ulma Kristijan Glas.

"To je saradnja i gradova. Kultura otvara mostove i mi ćemo kao grad Sombor nastaviti sa umrežavanjem naših istanova kulture sa svetskim kultrnim istitucijama", rekao je Nemanja Sarač, član Gradskog veća Grada Sombora.

Sombor je jedini grad u Srbiji u kome će biti otvoren Muzej podunavskih Nemaca. Ovaj projekat zajednički realizuju grad Sombor, Gradski muzej Sombor i Nacionalni savet nemačke nacionalne zajednice.

"Njihova tradicija , kultura, migracije, sve će to biti prikazano tako da će izložba obuhvatiti čitav opus traga njihovog boravka na ovim prostorima od dolaska, pa do danas", saopštio je Peter Mraković, direktor Gradskog muzeja Sombor.

"Ja bih ovo danas nazvao završnim činom instutucionalizacije, jer imamo podršku krovnog Muzeja podunavskih Švaba iz Ulma i to zaokružuje celu priču", izjavio je Mihael Plac, predsednik Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine.

Kako je najavljeno Muzej podunavskih Nemaca, koji će biti deo Gradskog muzeja Sombor, treba da bude otvoren do kraja godine. Prostor je obezbedio Grad Sombor i to u Grašalkovićevoj palati koja je bila centar kolonizacije Nemaca u Bačku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.