Muzej Srema slavi šest i po decenija

Izvor: Glas javnosti, 06.Mar.2011, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej Srema slavi šest i po decenija

SREMSKA MITROVICA - Muzej Srema u Sremskoj Mitrovici, koji spada među najznačajnije institucije te vrste u Vojvodini i Srbiju, obeležava 65 godina postojanja.

Osnovan 1946. godine, tokom godina afirmisao se na polju nauke i kulture i postao trezor, koji prikuplja i proučava veliku umetnicko-istorijsku baštinu na taritoriji Srema, rekao je njegov direktor Nikola Stokanović. On je najavio da će sve ovogodišnje manifestacije Muzeja biti u znaku njegovioh 65 godina rada.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
Muzej je smešten u dve zgrade. U jednoj se nalazi Arheološki centar za dokumentaciju Sirmijuma i arheološka postavka s Lapidarijumom-najvecom kolekcijom kamenih spomenika u Srbiji.

U drugoj zgradu su smeštene sve ostale muzejske zbirke i veliki izložbeni prostor. Planirano je da izložba ,,Srem kroz vekove,, preraste u stalnu istorijsku postavku.

Po vrednosti, retkosti i bogatstvu izloženih eksponata, kao i onih koji se čuvaju u depoima i na drugim mestimma, posebno iz antickog perioda, Muzej Srema spada medu najznacajnije institucije te vrste u zemlji.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.