Mrtvo tele za 12 miliona funti

Izvor: Glas javnosti, 04.Avg.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrtvo tele za 12 miliona funti

Aukcijska kuća „Sotbi“ gromoglasno je najavila jesenju rasprodaju novih radova Damjena Hersta od koje očekuju preko 65 miliona funti zarade. „Sotbi“ će ponuditi čak 223 Herstova rada, a centralni komad je rad „Zlatno tele“, instalacija koju čini preparirano mrtvo tele, potopljeno u tank sa formaldehidom. Tele na glavi ima krunu odlivenu u 18-karatnom zlatu, a početna cena ovog dela je 12 miliona funti. Sotbi želi da Hersta preko noći etablira kao najskupljeg živog umetnika na >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << svetu, te su svi njegovi radovi povučeni iz londonskih galerija i moći će da se kupe samo na aukciji koja je zakazana za 15. i 16. septembar u Londonu.

Herst se proslavio sredinom devedesetih instalacijama koje je pravio od mrtvih životinja, sečenih laserom. Ovaj postupak se odavno primenjuje u prehrambenoj industriji, te su zlobnici govorili da će Herst ozbiljno ugroziti britansku mesnu industriju. Nije tajna da su mnogi inženjeri, upravo iz ove branše radili kao Herstovi asistenti ili savetodavci. Sam umetnik je ocenio aukciju u „Sotbiju“ kao vrlo demokratski način prodavanja umetnosti, jer mu je, navodno, već dosta uskog kruga ljudi koji posećuje izložbe i kupuju umetnička dela preko galerija. Ali kada se pogleda frapantan cenovnik njegovih radova namenjenih septembarskoj aukciji, jasno je da Herst želi da pošto-poto postane miljenik ultrabogatih, a Sotbi čini sve da pompeznim najavama i pres-materijalima ostavi utisak kako je imati Herstovo delo u kolekciji apsolutni prestiž kome mogu parirarati samo kolekcije starih majstora ili klasika moderne. Primera radi, instalacija „Kraljevstvo“, ajkula potpljena u formaldehidski tank, ima početnu cenu od 6 miliona funti. Jasno je da britanski ogranak „Sotbija“ čini sve da sruši dosadašnju vodeću poziciju američkog skulptora Džefa Kunsa na umetničkom tržištu. Kuns drži rekordne cene i važi za najskupljeg živog umetnika. Njegove monumentalne skulpture donekle opravdavaju svoje astronomske cene, jer su rađene u nerđajućem inoks čeliku. Umetnost je večna, uglavnom zato što je izvedena u večnom materijalu, cinično je prokomentarisao Kuns jednom prilikom.

Finansijska elita sveta je Herstova ciljna grupa. Nedavno je uradio skulpturu „Za ljubav Božju“, pravu ljudsku lobanju optočenu 24-karatnim dijamantima, koja je prodata za 104 miliona funti. Kada je skulptura prodata, trijumfalno je izjavio da je njegova skulptura veći juvelirski rad i od same krune kraljice Elizabete Druge. Magazin Art Njuz nazvao je skulpturu najvećim trijumfom britanskog zlatarstva, ali i najvećim porazom umetnosti. Art njuz piše da je Herst najveći biznismen koji je ikada zalutao u likovnu umetnost, a njegove pobornike naziva džetset diletantima koje impresionira glamur i uspeh.

Dosadašnji Herstov galerista, Džej Džopling koga je Herst napustio zbog „Sotbijeve“ aukcije kiselo je prokomentarisao da odnos koji je imao sa umetnikom nipošto nije bio ekvivalent tradicionalnom braku i dodao da je septembarska aukcija već postala najveća tema umetničkih krugova širom sveta. Ponuditi 223 rada živog umetnika na aukciji je salto mortale, nesvakidašnja praksa jer ovakve prodajne cene uživaju samo klasici istorije umetnosti. Herst će biti novi Pikaso ili će doživeti apsolutni fijasko. Čejen Vestfal, direktor „Sotbijevog“ ogranka za Evropu ocenio je da je Herst uvek bio umetnik koji je rušio sve granice, a sada je na stupnju kada sebi može dozvoliti ovakav rizik. Strateški posmatrano, ako Herst postigne cene koje „Sotbi“ očekuje, on postaje klasik još za života, jer svako umetničko delo prodato po „Sotbijevim“ standardima automatski ima status trajne muzejske vrednosti i gotovo nikad se ne preprodaje po ceni nižoj od postignute na aukciji.

Herst je čitavu deceniju bio proglašavan ili za genija ili za šarlatana. NJegovi obožavatelji govorili su da je Herst doslovce opredmetio stari san umetnosti. Nazivali su ga preparatorom životinja koji je promašio zanimanje, lakrdijašem koji uzima pare bogatašima koji nikad nisu bili u prirodnjačkim muzejima...Među delima koja će biti ponuđena na aukciji je i slika „Bil i ajkula“, portret Bila Gejtsa kako na jednoj izložbi posmatra Herstov rad sa ajkulom, a sliku prodaju dosadašnji vlasnici - Fondacija Bila i Melinde Gejts.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.