Može li 50 nijansi da zaseni Berlinale?

Izvor: B92, 03.Feb.2015, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može li "50 nijansi" da zaseni Berlinale?

Dva blokbastera premijerno će biti prikazana u četvrtak, na otvaranju 65. filmskog festivala u Berlinu, ali ni "Pedeset nijansi - siva" ni Diznijeva "Pepeljuga" neće se takmičiti za nagradu Berlinala - Zlatni medved.

U takmičarskom programu biće prikazana 23 filma od kojih će se 19 takmičiti za glavnu nagradu koja će biti dodeljena 14. februara, saopštili su organizatori. Berlinale se ove godine može pohvaliti filmovima istaknutih režisera poput Terensa Malika, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pitera Grinaveja, Vima Vendersa i Pabla Laraina.

Ovogodišnji "lajnap" biće uobičajena mešavina "anoreksije, verskog fanatizma, zlostavljanja dece i mučenja", rekao je u polušali direktor Berlinala Diter Koslik.

"To ćemo pokazati, a kada pogledate vesti, videćete da je naš program pogodio srž današnje društvene i političke debate."

U tom maniru je "The Club" čileanskog režisera Pabla Laraina o četvorici osramoćenih sveštenika koji žive u izbeglištvu i teško se prilagođavaju dolasku petog. Film "Body" poljske režiserke Malgorzate Sumovske je priča o policijskom istražitelju i samohranom ocu koji pokušava da uskladi posao sa podizanjem anoreksične ćerke.

Takvi filmovi potvrda su toga da festival ostaje privržen svojim korenima ali, piše Rojters, filmska adaptacija seksi bestselera kao i uloga Kejt Blančet kao Pepeljugine maćehe u Kenet Braninoj ekranizaciji bajke privlače i pažnju svetske javnosti.

Za film "Pedeset nijansi - siva" u pretprodaji je već prodato neverovatnih 2,75 miliona karata u 39 zemalja sveta

Podsećamo da ovaj film stiže na redovne repertoare naših bioskopa 12. februara. I u Srbiji i Crnoj Gori vlada pomama za kartama za premijeru ovog naslova i distributerska kuća Taramaunt film zbog nezapamćenog interesovanja konstantno uvodi nove projekcije u bioskopima.

Koslik je odbacio optužbu da festival pokušava da zaradi prikazivanjem filma "Pedeset nijansi - siva" rađenog prema istoimenom bestseleru E.L. Džejms koji je prodat u svetu u preko 100 miliona primeraka (u Srbiji ga je objavila Laguna).

"Bili bismo ludi da smo odbili premijeru u Zoo palasu (nedavno restaurisanom berlinskom bioskopu). Milioni ljudi žele da vide ovaj film. Biće hit u pravom smislu te reči", rekao je on.

"Pepeljuga" takođe privlači sličnu pažnju zahvaljujući glumačkoj ekipi ali i više podrške, jer je zasnovana na Diznijevom crtaću "Pepeljuga" koji je na prvom Berlinalu 1951. osvojio Zlatnog medveda kao najbolji mjuzikl.

"Ne možete da imate samo meni sastavljen od filmova o dečjoj prostituciji, silovanju i siromaštvu. Potrebno vam je nešto da vas razmrda", smatra kritičar "Varajetija" Džej Vajsvberg. "Da li će 'Pepeljuga' biti to nešto? Nemam pojma, ali će bar dovesti zvezde na crveni tepih, a to je od vitalnog značaja za svaki festival."

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Berlinale: Blokbasteri protiv umetničkih filmova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2015

Dva blokbastera premijerno će biti prikazana u četvrtak na otvaranju 65. filmskog festivala u Berlinu ali ni "Pedeset nijansi siva" ni Diznijeva "Pepeljuga" se neće takmičiti za nagradu Berlinala - Zlatni medved...U takmičarskom programu biće prikazana 23 filma od kojih će se 19 takmičiti za...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.