Moneovi Lokvanji na aukciji u novembru

Izvor: Glas javnosti, Beta, 10.Okt.2010, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moneovi Lokvanji na aukciji u novembru

NJUJORK - Jedno od remek-dela Kloda Monea (Claude Monet) "Bazen sa lokvanjima" naći će se na aukciji 2. novembra, a prihod od prodaje namenjen je američkoj Nacionalnoj fondaciji za umetnost, saopštila je aukcijska kuća Sotbi (Sotheby's).

Procenjena na sumu između 20 miliona i 30 miliona dolara, slika će biti jedno od remek-dela koja će biti ponuđena na velikoj aukciji impresionističke umetnosti koju Sotbi organizuje svake godine u maju i novembru.

Fondaciji za umetnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << namenjen je i prihod od druge slike na istoj aukciji, "Žana Ebitern" Amedea Modiljanija (Modigliani), procenjene na sumu između devet miliona i 12 miliona dolara.

"Lokvanji" potiču iz privatne zbirke, a njihov trenutni vlasnik kupio ih je 1998. od Sotbija za 9,9 miliona dolara. Dve slike biće od 11. do 15. oktobra izložene u Sotbijevim prostorijama u u Londonu, a potom u Njujorku do aukcije.

U pariskom Gran paleu (Grand Palais) u toku je velika retrospektiva Moneovog stvaralaštva.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.