Momo Kapor o sebi i drugima - Ispovesti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Momo Kapor o sebi i drugima - "Ispovesti"

BEOGRAD - Srpska književna zadruga predstavila je danas autobiografski roman Mome Kapora "Ispovesti", objavljen u jubilarnom, stotom kolu te renomirane, najstarije srpske izdavačke kuće.

Na konferenciji za novinare u SKZ sala je bila mala da primi sve zainteresovane za delo produktivnog i polularnog pisca, koga je kritika posle etiketiranja da se bavi "lakom literaturom" često zanemarivala, a koji je danas uveden u "Dvoranu slavnih" kako se u srpskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kulturi doživljava objavljivanje knjige u SKZ.

Pesnik, esejista, Kaporov prijatelj i zemljak, višestruki autor SKZ , Rajko Petrov Nogo odbio je da govori o prijateljevanju sa Kaporom" jer to je intima, a o tome je nepristojno javno govoriti" već se opredelio da ponudi neki od mogućih odgovora na pitanje u čemu je tajna piščeve popularnosti i zašto "svaku njegovu knjigu prati prokletstvo da postane bestseler" i da svakog čitaoca "drži prikovanog za sebe do kraja".

Prema oceni Noga, u ovoj knjizi, koju je nazvao "autobiografijom o drugima", data je čitava epoha, a ispoljila se "kaporovska", rafinirana, majstorska erudicija, dok je okosnica dela transformacija kroz koju je prošao Kapor od "književnosti u trapericama, do književnosti u maskirnoj uniformi".

Pesnik je podsetio na reči Ive Andrića da "pisac mora biit na strani svoga naroda i kada greši" ali i dodao da "Kaporov narod nije grešio".

"Izabrao sam ovom prilikom da progovorim o Radovanu Karadžiću i nadam se da će on pročitati ovu knjigu u Sheveningenu", rekao je Kapor i dodao da je sa grupom kolega osnovao tamo biblioteku, u koju šalju knjige srpskih pisaca.

"Celo poglavlje u knjizi posvetio sam Karadžiću i želim mu prijatne časove dok je čita", poručio je popularni pisac i slikar.

Kapor je rekao i da žali što njegov otac nije dočekao da vidi da mu je knjigu objavila SKZ, jer bi mu konačno priznao da je pisac, što je "do smrti osporavao".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.