Mokranjcu u čast

Izvor: Blic, 13.Sep.2009, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mokranjcu u čast

Negotinska publika imaće priliku da večeras uživa uz džez obrade Mokranjčevih dela u izvođenju Vasil Hadžimanov benda.

Zvuci fanfara i podignuta festivalska zastava u dvorištu rodne kuće slavnog kompozitora Stevana Mokranjca u Negotinu označili su u petak uveče početak svečanog otvaranja 44. festivala Mokranjčevi dani. I dok se Negotinom prolamala himna grada, VI Mokranjčeva rukovet u izvođenju pet horova, čast da bude besednik festivala imao je Vidosav Stevanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << književnik koji je podsetio na vanvremeno delo najčuvenijeg srpskog kompozitora.

Festival Mokranjčevi dani, u čijim programima će ove godine učestvovati oko 1.300 izvođača, ispred Ministarstva kulture otvorila je Nadica Momirov, državni sekretar.

Pobednik tradicionalnog natpevavanja horova i dobitnik statuete Mokranjca na 44. Mokranjčevim danima u Negotinu je slovenački kamerni hor „Ipavska" iz Gornje Vipave kojim je dirigovao Matijaž Šček. Pobedom na ovom jedinstvenom takmičenju, hor „Ipavska" je obezbedio koncert na Mokranjčevim danima naredne godine. Za titulu pobednika natpevavanja, pored hora „Ipavska", takmičili su se horovi „Mescek" iz Mađarske, „Jeka primorska" iz Hrvatske, beogradski „Canticum novum" i „Vardar" iz Makedonije.

Prve festivalske večeri, u okviru tradicionalnog natpevavanja horova, pored beogradskog hora Canticum novum, učestvovali su i horovi iz Makedonije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Tokom šest festivalskih dana publika će u Negotinu moći da uživa u 11 celovečernjih koncerata i šest pratećih programa. Kruna festivala biće projekat kompozitora Zorana Hristića, „15 rukohvata po Stevanu", koji će premijerno biti izveden 14. septembra. Najatraktivniji program za koji se već danima traži karta više mjuzikl „Cigani lete u nebo" Pozorišta na Terazijama najavljen je za utorak 15. septembra. Romskoj muzici posvećen je i koncert poznatog rumunskog folklornog ansambla Romafest Gipsy Dance Theatre, kojim će 16. septembra biti i zatvoreni 44. Mokranjčevi dani.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.