Mokranjčevi dani

Izvor: Politika, 10.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mokranjčevi dani

Negotin – Organizatori 43. festivala Mokranjčevi dani u Negotinu, koji će tradicionalno biti održan u septembru, privode kraju pripreme za tu manifestaciju, jednu od najstarijih muzičkih svetkovina u Srbiji koja se organizuje u čast najvećeg i najznačajnijeg srpskog kompozitora, ali će i ove godine biti održana uz određene finansijske probleme.

To je ujedno i jedan od najvažnijih razloga što će festival ove godine, umesto predviđenih sedam, trajati pet dana – >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od 12. do 16. septembra.

Prema navodima organizatora, to, međutim, neće uticati na programski sadržaj i kvalitet manifestacije, u čijoj su koncepciji decenijama unazad dve tačke najvažnije – horsko izvođenje i promocija domaćeg muzičkog stvaralaštva.

Na tim tačkama počiva upravo i ovogodišnji selektorski izbor muzikologa Branke Radović.

Mokranjčeve dane otvoriće tradicionalno prigodnom besedom, u dvorištu kompozitorove kuće, dramaturg Siniša Kovačević, a u natpevavanju horova prve večeri festivala nastupiće pet horova iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bugarske i Srbije.

Prošlogodišnji pobednik, hor Liceum iz Kragujevca, predstaviće se celovečernjim koncertom, dok će dirigent tog hora Miloje Nikolić govoriti u okviru novoustanovljenih predavanja muzičkih stručnjaka – jednog od zanimljivih pratećih segmenata festivala.

Raznovrsnosti horskog izraza, ali i međunarodnom karakteru 43. Mokranjčevih dana, doprineće gostovanje hora iz Švajcarske, kao i srpskog hora iz Frankfurta, dok će u okviru ideje predstavljanja Mokranjčeve muzike u različitim aranžmanima, posle prošlogodišnjeg koncerta Big benda RTS-a, publika ove godine biti u prilici da najpoznatije melodije iz Mokranjčevih Rukoveti čuje u obradi Narodnog orkestra i hora RTS-a.

Otkrivanjem biste Stevana Mokranjca na platou ispred Doma kulture, grad Negotin i festival Mokranjčevi dani će ove godine na još jedan način odati počast svom velikanu, ali će takođe jednim od programa obeležiti i 50 godina od smrti istaknutog srpskog kompozitora Stevana Hristića.

Izvođenjem Ohridske legende, prvog baleta u istoriji srpske muzike, zasnovanog upravo na motivima pesama koje je i Mokranjac iskoristio u svojoj X rukoveti, 43. festival biće zatvoren delom njegovog sledbenika koje predstavlja jednu od najuspešnijih potvrda ideje o stvaranju muzike u čijoj je osnovi narodni melos.

SEEcult.org

[objavljeno: 11/08/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.